Copiii romilor din Gorj au pus burta pe carte

Locurile speciale pentru romi din liceele şi facultăţile gorjene au fost ocupate aproape în totalitate. Denis Florin Căldăraru, elev în clasa a IX- a la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, a avut media de admitere 8.43 şi s-a bucurat foarte mult când a fost declarat admis la această unitate de învăţământ prestigioasă din judeţ. În ceea îi priveşte pe preşcolari, 80% dintre copii au fost înscrişi la grădiniţă.

Locurile pentru romi din liceele gorjene au fost ocupate aproape în totalitate. “Din cele aproximativ 40 de locuri speciale pentru romi, existente la nivelul liceelor din Gorj au fost ocupate peste 30. Au rămas libere doar câteva locuri la liceul de la Bustuchin, localitate în care nu avem romi declaraţi”, a precizat Alin Bobu, consilier pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului. Liceenii spun că s-au acomodat deja cu ceilalţi colegi şi cu profesorii. Denis Florin Căldăraru este elev în clasa a IX-a, profilul Filologie Istorie, la Colegiul Naţional “Tudor Vlamirescu”. Băiatul a fost declarat admis cu media 8.43. “Mă înţeleg bine cu toţi colegii şi cu profesorii. Nu vreau să fac absenţe pentru că am auzit că se scade media la purtare, iar eu am avut întotdeauna media 10.00. Voi învăţa şi voi da la facultate, la fel ca şi fratele meu. El a absolvit tot acest liceu, iar acum este student în anul III, la Facultatea de Drept”, a declarat Denis Florin Căldăraru.

Îşi sfătuieşte şi prietenii să meargă la şcoală

Denis Florin Căldăraru şi-a propus să fie mândria familiei în ciuda faptului că părinţii săi sunt despărţiţi  “Eu şi fratele meu locuim cu bunicii. La deschiderea anului şcolar eu am venit cu bunica. Părinţii noştri sunt despărţiţi de aproape şapte ani. Mama locuieşte în Portugalia, iar tata în Italia. M-am bucurat foarte mult de reuşita mea şi chiar am fost felicitat de mama, de vecini şi de celelalte rude. Am optat pentru acest profil întrucât în vacanţă am fost în vizită la mama şi mi-am dat seama că franceza şi engleza se vorbesc peste tot. Mi-am propus să învăţ la toate materiile, dar la limbile străine în mod special”, a declarat Denis. Băiatul a mai precizat că nu este de acord cu cei care nu frecventează cursurile şcolare. “Cunosc mulţi copii care nu merg la şcoală. Eu la toţi le spun să-şi continue cursurile pentru că numai dacă înveţi şi vei ajunge cineva şi vei fi respectat de oameni”, a menţionat acesta. 

ACOMODAŢI

Conducerea Colegiului “Tudor Vladimirescu” spune că elevii de etnie romă nu creează nici un fel de probleme şi că s-au acomodat încă din primele zile. “La instituţia noastră au fost admişi doi copii de etnie romă, unul la profilul ştiinţele-naturii, iar celălalt la filologie-istorie. Sunt cuminţi, nu lipsesc de la ore şi au intrat cu medii bune”, a declarat Dorin Taşcău, directorul Colegiului. Un număr de 13 absolvenţi de liceu au devenit studenţii facultăţilor din cadrul Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: