Cum a apărut și la ce era util moțul de la căciulă!

Ne-am obișnuit să purtăm iarna căciulă cu moț când mergem la munte și mai toate fesurile moderne au acest moț care acum are un simbol decorativ. Dar nu totdeauna moțul de căciulă a fost privit așa, acesta având semnificații deosebite și utilități speciale în anumite situații.

Oricine a purtat o căciulă cu moţ când era copil dar puțni știu la ce folosea acesta când a apărut, înainte de a fi preluat de designerii de modă. Moţurile nu sunt inutile, dimpotrivă, iar povestea lor este una de-a dreptul interesantă.

Acum mai bine de un mileniu, în Japonia, la început de secol al XI-lea, era la modă cocul de samurai. Această coafură reprezenta un semn de diferenţiere al samurailor, din punct de vedere al clasei sociale, de ceilalți oameni, de rând.

Mai târziu, statutul social al samurailor a inspirat un sultan, pe Mahomed al II-lea, care a decis ca ienicerii Imperiului Otoman să renunţe la celebrele turbane în favoarea fesurilor roşii, cu moț, desigur.

În multe ţări din America de Sud, oamenii purtau moaţe colorate pe cap pentru a-şi arăta rangul social sau statul.

După un timp, moţurile au depăşit graniţele şi au devenit o modă şi în Occident. La inceputul anilor 90', designerii au adoptat moda actualului fes cu moț, obiect vestimentar care se regaseste atât în garderoba bărbatilor, cât şi a femeilor.

Totuşi, marinarii sunt cei care au găsit o utilitate majoră pentru acest moţ. Aceştia purtau un astfel de fes pe nave pentru a simţi mai bine dacă se află vreun obiect deasupra capului de care trebuie să se ferească dar și pentru a atenua durerile produse de diferite lovituri, mai ales atunci când mările erau agitate și nu se mai puteau feri de obiectele de deasupra capului.

Rolul moţului de la căciulă sau fes este acum mai degrabă decorativ deși istoria sa este una surprinzătoare.

Vizualizări: 1,604

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: