Cum ne protejăm eficient de caniculă

Vara a venit direct cu o perioadă de caniculă ce poate afecta pe toată lumea dar mai ales persoanele cu probleme medicale. Dacă nu putem să stăm la umbră sau la piscină atunci trebuie să luăm măsuri speciale pentru a ne proteja de temperaturile caniculare.

Organismul uman trebuie protejat atunci când trecerea la căldura excesivă s-a făcut brusc pentru că nu a avut timpul necesar pentru adaptare. Sfaturile medicilor pentru cei care se ştiu că au probleme medicale trebuie respectate neapărat şi trebuie evitată, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, de preferat fără zahăr sau acidulate. Trebuie să consumaţi apă sau alte lichide fără a aştepta să apară senzaţia de sete fiind necesar un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să mâncăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, fiind recomandate pepenele galben sau roşu, prune, castraveţi sau roşii, pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.

Dacă nu vă place prea mult apa, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cafeină, cafea, ceai sau cola, sau cele care conţin foarte mult zahăr ori sucuri răcoritoare carbogazoase deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să faceţi duşuri călduţe, fără să vă ştergeţi de apă, iar dacă aveţi aer condiţionat aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Adică nu se recomandă sa faceţi foarte frig în casă pentru că la ieşirea la aer veţi avea un şoc termic.

Dacă este absolut necesar să ieşiţi din casă între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise.

Vizualizări: 960

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: