Cum scăpăm de PSD partea I: de ce votează oamenii PSD

Observându-i atent atât pe oamenii care protestează împotriva guvernului PSD, cât și pentru cei care fac mitinguri de susținere a guvernului, poți găsi, surprinzător, câteva elemente comune. Cel mai important: toți știu că PSD-iștii sunt hoți. Că PSD-iștii cei hoți au vrut să se pună cumva la adăpost de justiție prin deja celebra ordonanță, de asemenea o știu, sau cel puțin o simt, toți. Sau aproape toți. În orice caz, o știe și majoritatea votanților PSD și chiar și majoritatea celor care i-au făcut pe piteșteni și târgovișteni să se rușineze că sunt din Pitești sau din Târgoviște.

Dar, odată stabilit că PSD-iștii (și în general politicenii, dar ăștia-s cei mai de succes dintre ei) fură și vor să nu fie prinși, școlile de gândire se despart. În rândurile oamenilor amărâți și disperați, demnitatea obținută prin accesarea unor concepte morale precum cinstea sau onestitatea nu înseamnă mare lucru, când o compari demnitatea obținută prin a mânca atunci când ți-e foame.

”Fură, dar mai și fac” este sloganul care îi unește pe susținătorii PSD, unde „fac” este egal cu ”ne și dau”. Și, până la proba contrarie sau până la prăbușirea în legătură cu care economiștii tot trag semnale de alarme, chiar le-au dat. Când ai nopți în care nu poți dormi de foame, lăsând astfel baza piramidei lui Maslow dublu descoperită, nici Isus însuși, cu tot calmul, bunătatea și talentul Lui oratoric, nu te-ar putea convinge că 15 sau 25 de procente în plus la salariu, ba chiar 200% în plus la bursă, dacă ești student, nu te vor face să trăiești un pic mai bine. Și până și Gică Hagi știe că să-ți fie mai bine e mai bine decât să fie mai rău. De la o limită a veniturilor în jos, idealismul se risipește și materialismul crește exponențial. Cum să te convingă cineva că mai mult e de fapt mai puțin? Cum să aperi adevărul și dreptatea când îți ghiorțăie mațele? Sigur că îi poți convinge că, luptând împotriva corupției, într-un viitor incert și întrucâtva utopic va fi mai bine, pentru că statul mafiot va fi pus cu botul pe labe și înlocuit treptat cu o societate dreaptă și principială. Dar, în așteptarea efectelor luptei tale morale, ei îți vor spune că mor de foame astăzi și vor muri și mâine, până una-alta. (va urma)

Vizualizări: 553

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: