Cum se pune corect fasolea păstăi la congelat

Fasolea verde păstăi se poate păstra la fel de bine congelată dacă nu toleraţi sarea pentru a o conserva la borcan. Trebuie doar să respectaţi anumiţi paşi care vă vor asigura că fasolea îşi va păstra savoarea.

Dacă doriți să congelați fasolea pentru iarnă, există o metodă simplă de congelare și de păstrare. Evident că fasolea se poate păstra pentru iarnă și la borcan, în apă cu sare şi aspirină dar nu toată lumea tolerează sarea iar aspirina poate afecta stomacul celor cu afecţiuni gastrice. Fasolea verde, fasolea galbenă, tecile, fasolea lată sau fideluță, toate se pot conserva pentru iarnă prin congelare

Dincolo de faptul că legumele blanșate ocupă mai puțin spațiu în congelator, această operațiune are explicații științifice. Prin opărire (la 85-95 C) se anihilează enzima numită peroxidază, cea care este responsabilă de deprecierea în timp a acestora. Peroxidaza este prezentă în fasolea păstăi, mazăre, praz, varză, morcov, spanac, dovlecei etc. Toate aceste legume se păstrează mai bine dacă, înainte de congelare, sunt blanșate.

Blanșarea este operațiunea de opărire a legumelor urmată imediat de răcirea lor bruscă în apă cu cuburi de gheață. Blanșarea elimină și aerul din țesuturi. Adică acestea scad în volum și scad și procesele de oxidare. Trebuie însă respectați timpii și temperaturile de blanșare: un timp prea lung sau o temperatură prea mare duce la gătirea completă a legumelor.

Nu este indicat să congelăm păstăi crude de fasole deoarece ocupă mult spațiu și devin mai rapid perisabile. Păstăile de fasole se pun la congelator în pungi cu 500 g, cam cât e necesar pentru gătit o singură dată. În ceea ce privește mărimea pungilor trebuie să țineți cont de numărul de persoane pentru care gătiți în mod obișnuit. Nu puneți 2 kg într-o pungă dacă gătiți pentru 1-2 persoane. Mai bine mai multe pungi mici decât una mare.

Alegeţi întotdeauna pungi speciale pentru congelator sau pungi mai rezistente, tip ziploc. Pungile subțiri se pot rupe și pot permite impregnarea alimentelor din ele cu alte mirosuri din congelator. Pungile speciale pentru congelator au în general și un loc pentru a nota data, cantitatea și tipul alimentului și sunt prevăzute și cu închizători speciale.

Vizualizări: 7,177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: