Degradarea învățământului în cinci ani cu Ișfan la șefia ISJ Gorj

Luni, 11 septembrie, începe un nou an școlar. Cu mult entuziasm, dar și cu multe probleme. Ion Ișfan a împlinit în această vară cinci ani de când conduce Inspectoratul Școlar Gorj, fiind inspectorul șef cu cel mai lung mandat de după 1989. Un mandat cu multe numiri politice la conducerea școlilor, cu multe scandaluri legate de angajări, detașări, titularizări. Dar, Ișfan a rezistat în funcție și pare din ce în ce mai puternic, în ciuda unui calificativ inferior primit din partea Ministerului Educației.

Calitatea scăzută a actului didactic și managerial practicat la nivelul unităților școlare gorjene, în special cele cu profil tehnic/tehnologic, a căpătat amploarea unui fenomen la nivelul județului, fiind confirmată de rezultatele dezastruoase înregistrate la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2017, județul Gorj situându-se pe locul IV în topul județelor cu cele mai slabe rezultate.

Spre exemplu, în sesiunea din iunie 2017 a examenului de bacalaureat, la Liceul Tehnologic Turburea a promovat un singur absolvent din cei 16 înscriși, în urma contestațiilor, la Liceul Tehnologic Stoina – doar 3 din 30; la Liceul Tehnologic Bârsești – 4 din cei 46 de elevi înscriși; la liceul Tehnologic Tismana – 3 din 29 de elevi înscriși; la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu Jiu – doar 6 din cei 51 de candidați, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”– un procent de 16,46%; la Colegiul Auto „Traian Vuia” doar 2 din cei 26 de elevi; la Liceul Tehnologic Âicleni – 19,67%; Colegiul Tehnic nr. 2 Tg-Jiu – 20%; la Liceul Tehnologic Rosia-Jiu – 5 elevi din 40 înscriși. Sesiunea din toamnă doar a confirmat dezastrul, doar unul din cinci înscriși reușind să promoveze examenul maturității.

Este suficient să întrebi orice elev de la liceele sau colegiile respective cum se derulează aici procesul de învățământ, ca să afli că totul e o bășcălie: ei se prefac că ne predau sau că vin la ore, noi ne prefacem că învățăm sau că venim la ore.

Nu știu cum se vede asta din sediul ISJ Gorj, păstorit de Ion Ișfan, dar de la Ministerul Educației Naționale chiar nu-și pune nimeni problema cine răspunde pentru acest lucru?

Clase fantomă pentru posturi reale

Schema personalului didactic este supraaglomerată, cu catedre neviabile și neracordate la numărul de elevi, așa cum prevede Legea educației și tot la fel se întâmplă cu funcțiile nedidactice, unde aflăm că este inflație de secretare sau de alte sinecuri acordate la ordinul „generalului”, așa cum îi place să i se spună lui Ion Ișfan.

Potrivit unor surse din ISJ Gorj, la ora actuală ar fi circa  200 de funcții în plus raportat la numărul de elevi. Un exemplu „școală” este celebrul Colegiu Auto „Traian Vuia” Târgu Jiu, condus de Alina Dănăricu, unde funcționează clase fantomă, cu opt sau treisprezece elevi, pentru a fundamenta păstrarea sau înființarea unor catedre didactice pe care să le ocupe pilele. Așa s-a transformat acest colegiu în „raiul angajărilor” inspectorului general. Exemple ar fi mai multe în Gorj, dar de aici au fost făcute mai multe reclamații în ultimii ani, soldate cu controale formale, în urma cărora nu s-a găsit nimic în neregulă.

„Stăpânul” banilor

ISJ Gorj s-a transformat în moșia „generalului” Ion Ișfan, arată o sesizare trimisă redacției. „Se spune că «generalului» nu-i scapă nimic: de la vămuirea concursurilor aferente mobilității personalului didactic (titularizare, transfer, gradații de merit), la încadrarea directă pe funcții, în baza art. 253 din Legea educației, sau la ocuparea prin concurs a funcțiilor de director, de la campaniile de deratizare comandate în școli de Ion Ișfan, la reabilitarea unor unități de învățământ cu firmele trimise de el; de la tipărirea cataloagelor școlare, la alimentarea microbuzelor școlare; sau de la contractele de publicitate cu presa locală, până la colectarea resturilor menajere de la cantinele școlare prin intermediul șoferului sau pentru a crește și vinde porci alături de inspectorul de religie, Neofit Cătălin Stănciulescu. Cu siguranță, deloc  întâmplător,  acest «important» inspector (de religie) a fost desemnat de Ion Ișfan ca vicepreședinte al Comisiei județene de bacalaureat și președinte al Comisiei județene de titularizare”, se arată în sesizare.

Ion Ișfan mai are însă trei ani de mandat, timp în care vom afla probabil cu toții că se poate și mai rău decât acum. Fiind însă prima zi de școală, este bine să le urăm succes elevilor și profesorilor în noul an. Și curajul de a semnala ce nu este în regulă, pentru că tăcerea îi face complici la dezastrul actual și viitor.

Vizualizări: 7,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: