Dezbatere electorală: Cum se poate rezolva criza medicilor din Gorj?

Ziarul Pandurul va prezenta pe parcursul campaniei electorale opiniile celor în intraţi în cursa pentru Parlamentul României vizavi de unele probleme ale judeţului Gorj. Primul subiect abordat se referă la lipsa medicilor din judeţul Gorj. Candidaţii au fost întrebaţi despre soluţiile şi iniţiativele legislative pe care le vor avea în Parlament pentru a încuraja medicii să vină în judeţul Gorj. Candidaţii cred că în afară de creşterea salariilor nu pot face nimic pentru a le rezolva problemele. Asta în condiţiile în medicii cer locuinţe şi dotări ale spitalelor.

Ion Călinoiu, candidat independent la Camera Deputaţilor, spune că a atras în Gorj profesionişti tineri oferindu-le respect şi garanţia că susţine sistemul de sănătate: „În primul rând, această profesie trebuie respectată. Este o profesie nobilă, iar oamenii sunt la fel. Trebuie diversificată gama de servicii medicale, mai multe specialităţi. De asemenea, trebuie asigurate condiţii de viaţă şi muncă, problemă ce aparţine ministerului. Legislaţia legată de dotarea şi modernizarea spitalelor, locuinţe de serviciu, salarizarea pe măsura complexităţii şi responsabilităţii, sunt alte aspecte care trebuie avute în vedere. Strategia stă în prevederile bugetare unde PIB trebuie să fie minim 6% pentru sănătate. Eu mă voi zbate pentru buget, ca sănătatea să aibă pondere, ca şi educaţia, voi susţine să avem locuinţe speciale de serviciu şi nu ANL”.

ALDE vrea stimulente pentru medici
Dian Popescu este candidatul ALDE la un post de deputat, acum fiind senator în funcţie. Acesta crede că medicii ar trebui stimulaţi financiar pentru a merge în anumite zone: „Problema medicilor este în toată ţara, nu numai la Gorj, de exemplu Galaţi, Botoşani, dar asta presupune ca autorităţile locale să creeze o infrastructură ca medicii tinerii să aibă casă şi anumite facilităţi, iar din punct de vedere al ministerului ar trebui stimulente pentru medicii care merg în zone cu lipsă masivă de medici. În general, nu promit, dar soluţia trebuie găsită la nivel naţional. Spitalele aparţin administraţiei publice locale, ei creează infrastructura, nu Parlamentul sau ministerul. Singurul lucru pe care-l pot face parlamentarii este ca medicii să fie foarte, foarte bine salarizaţi pentru a opri plecarea din România a medicilor. Împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, trebuie să mărim salariile medicilor, ţinând cont că un medic devin specialist abia la vârsta de 30 de ani, după 6 ani de medicină mai urmează 6 ani de specializări”.

PSD: Exodul poate fi oprit prin mărirea salariilor
Mihai Weber este candidat PSD la Camera Deputaţilor şi deputat în funcţie. Acesta vorbeşte tot de mărirea salariilor: „Ca şi prima măsură luată pe care s-a mers în ultimele trei săptămâni a fost majorarea salariilor din sănătate şi din educaţie. Cred că în spatele performanţei pe care o reclamăm tot timpul trebuie să stea motivaţia salariului. Trebuie oprit exodul plecării specialiştilor din ţară prin motivarea cu salariul. Este o iniţiativă a partidului, iar pe plan judeţean, întreg sistemul sanitar a fost sprijinit personal de mine prin iniţiative şi demersuri. S-au materializat anumite investiţii, au fost foarte multe proiecte solicitate de diverse spitale pentru dotarea cu aparatură medicală. Am ajutat chiar şi Spitalul Târgu Jiu, când a avut nevoie de lifturi, stări de sterilizare. Am fost şi cu primarul de la Bumbeşti Jiu, când s-a deschis spitalul, şi am sprijinit această iniţiativă. Şi pentru Spitalul Novaci am susţinut proiectele”.

PNL: Noi împingem medicii la malpraxis
Dan Vâlceanu este candidat PNL la Camera Deputaţilor şi nu a mai fost parlamentar. Acesta spune că „nu există măsuri legislative care să facă medicii să vină în Gorj, asta ţine mai mult de Consiliul Judeţean şi de managerul Spitalului Judeţean”. „În primul rând, trebuie ca spitalele să fie locuri unde medicii să-şi desfăşoare meseria. Noi împingem medicii la malpraxis, nepunându-le la dispoziţie aparatura şi materialele de care au nevoie. Autorităţile locale pot da ANL la medicii, nu se poate da o lege ca să se dea ANL la medici. Un exemplu este fostul primar Mihai Mazilu, care a dat ANL la medicii din Târgu Cărbuneşti. Pe de altă parte, noi avem în programul de guvernare o iniţiativă privind medicii de familie care ar trebui să meargă în mediul rural. Punem la dispoziţia medicilor şi a profesorilor o locuinţă astfel încât să fie motivat să meargă să profeseze în mediul rural. Pentru medici sunt prevăzute 900 de case, unde să locuiască, să facă laborator de analize, cabinete medicale”.

Ce spun medicii
Bogdan Niculescu, medic: „În primul rând trebuie să ofere condiţii de muncă şi dotare corespunzătoare pentru tot ceea ce ţine de actul medical şi de cazarea pacienţilor. După aceea trebuie să ofere locuinţe de tip ANL sau locuinţe sociale pentru toţi cei care doresc să lucreze într-un spital, fie judeţean, fie orăşenesc. Sunt foarte mulţi medicii tineri care nu vin în Târgu Jiu pentru că nu au locuinţă. Nu în ultimul rând, salariile trebuie readuse la nivelul Uniunii Europene, cât se poate de mult”.
Gheorghe Stanciu, medic: „Sunt trei chestiuni care fac ca medicii să plece: salarizarea, condiţiile de muncă în spitalele din România şi importanţa care se dă de către societate medicilor. Aţi văzut, dacă un medic face 100 de lucruri bune nimeni nu zice nimic, dacă face un lucru rău toată lumea sare pe el. Ca să se rezolve aceste probleme trebuie rezolvată Legea Sănătăţii, pentru a se şti clar statutul medicului în societate, să fie apropiat de medicul din alte societăţi, şi Legea Salarizării. Trebuie să existe o lege a salarizării medicilor, aşa cum au judecătorii, separat de Legea Salarizării Bugetarilor, atâta timp cât noi luăm salariile din contribuţiile de sănătate ale asiguraţilor. În diverse spitale, acelaşi medic, cu aceeaşi specialitate are salarii diferite. Asta trebuie să facă parlamentarii”.
Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu: „Avem aproximativ 190 de medici, dar ne-ar mai trebui în jur de 10- 15 medici. Avem nevoie de medici pe UPU, Cardiologie, Radiologie şi Neonatologie. Pentru a-i atrage pe medici la Târgu Jiu trebuie să le oferim cazare, aparatură au, infrastructură au. Au venit mulţi medici tineri la mine care s-au plâns că nu au cazare şi nu s-au mai înscris la concurs”.

Vizualizări: 1,273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: