Diferenţa dintre PSD şi PDL în Gorj, tot mai mică

Mircea Geoană a câştigat alegerile în judeţul Gorj, cu 37,15, conform numărătorii paralele efectuate în cursul nopţii de duminică spre luni de filiala judeţeană  Partidului Democrat Liberal pentru toate cele 388 de secţii de votare, procentul fiind confirmat oficial şi de numărătoarea efectuată de Biroul Electoral Judeţean.

Conform cifrelor date publicităţii ieri dimineaţă de către PDL Gorj şi confirmate pe parcursul zilei de către BEJ, în mare parte, Geoană a fost votat de aproape 39% din alegătorii din mediul rural şi de peste 35% în mediul urban la nivel de judeţ. Traian Băsescu a obţinut circa 30% din voturi, fiind votat în mod aproape egal atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Crin Antonescu are o medie de peste 18%, în timp ce peste 8% din voturi au fost obţinute de următorul clasat, Corneliu Vadim Tudor. Restul candidaţilor au procente extrem de scăzute, în comparaţie cu pretenţiile electorale manifestate în timpul campaniei electorale, cifrele din dreptul lor fiind 2 sau chiar 0,ceva%.

Manţog: 53.000 de voturi pentru Traian Băsescu

Scorul electoral de la nivel de judeţ a stârnit, evident, reacţii de la mai marii partidelor ai căror candidaţi au rămas în lupta electorală. Democrat-liberalii cred în şansa unui scor mai bun peste două săptămâni, când datele problemei vor fi cu totul altele. Traian Băsescu a câştigat oraşe precum Novaci sau Turceni, unde a avut şi procente de peste 40%, dar a şi pierdut în comune conduse, culmea, de primari PDL, Glogova sau Cătunele fiind doar două exemple în acest sens. Ionel Manţog, şeful de campanie al PDL Gorj, spune că o analiză a alegerilor nu va fi făcută decât după turul doi.

"Am pierdut foarte multe voturi chiar în localităţile cu primari ai PDL. Una dintre cauze este că alegerile în aceste localităţi nu au fost supravegheate de un coordonator de la organizaţia judeţeană, iar în aceste condiţii unii dintre primari fie nu şi-au făcut datoria, fie nu au înţeles care e diferenţa între alegerile locale şi cele prezidenţiale. Nu putem spera decât într-o mobilizare mai bună la turul doi, care să ne aducă un plus de 4-500 de voturi. Scorul, la nivel de judeţ, poate fi comentat prin prisma faptului că cele 53.000 de voturi adunate pentru Traian Băsescu sunt cele mai multe adunate vreodată de PDL în Gorj. Diferenţa dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu este de doar 6-7 procente, fiind pentru prima dată când diferenţa dintre PSD şi PDL se reduce atât de mult, pentru că, ştim cu toţii, în trecut erau şi diferenţe de 14%. Nu trebuie să omitem faptul că referendumul a fost validat şi la nivel naţional şi la nivel judeţean. Am auzit declaraţii ale domnilor Năstase, Tăriceanu şi Iliescu, care spun că referendumul a fost o afacere privată a preşedintelui Traian Băsescu şi că transpunerea lui în fapt nu e o obligaţie a PSD sau PNL. Mă întreb în aceste condiţii spre ce Românie ne îndreaptă cele două partide", a declarat Manţog.

Călinoiu:  În turul doi vom obţine 60% din voturi

În schimb, Ion Călinoiu, preşedinte executiv PSD Gorj, afirmă că social-democraţii se vor mobiliza şi ei mai bine pentru turul doi, convingerea acestuia fiind aceea unor procente şi mai mari pentru Geoană pe 6 decembrie. "Eu sunt convins că în turul doi vom obţine 60% din voturi. N-am dat la nimeni nimic, n-am folosit produse în campania electorală pentru a ne atrage alegătorii, iar scorul de acum e unul bun pentru noi. Ţin să le mulţumesc gorjenilor pentru că au venit la vot şi au situat judeţul pe locul 4 la nivel naţional. Le mulţumesc şi minerilor şi energeticienilor care nu s-au lăsat intimidaţi de presiunile făcute la locul de muncă asupra lor, deşi au fost transportaţi la secţii în mod ordonat pentru a vota. I-aş sfătui pe cei care au asemenea gânduri pentru turul doi să se potolească pentru că vom mobiliza activiştii noştri şi vom monitoriza şi acest gen de acţiuni", spune Călinoiu.

Caseta

Rezultatul votului în principalele localităţi gorjene

Localitate   Geoană       Băsescu      Antonescu

Târgu Jiu    15441          10812        9642

Motru          4306           3594           1557

Rovinari      1548           2027           771

Mătăsari      666            856            635

Turceni       1355           1396           1355

Cărbuneşti  1181           916             1044

Tismana     1303           1240           632

Novaci        846             1248           384

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: