Politicienii au dat cărţile pe masă în privinţa referendumului

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a organizat ieri o dezbatere pe tema referendumului privind parlamentul unicameral şi cel privind reducerea numărului de parlamentari.  Au participat reprezentanţi ai cinci partide politice din Gorj, precum şi Cătălin Avramescu, consilier prezidenţial. Moderatorii dezbaterii au fost profesorii Gheorghe Gorun şi Valentin Popa. Gazda întrunirii, rectorul UCB Adrian Gorun, a spus că din sondajele realizate de universitate în ultima vreme, a rezultat că gorjenii au nevoie de mai multe informaţii în privinţa referendumului.

Virgil Drăguşin, reprezentantul PNL Gorj, a susţinut votarea pentru menţinerea parlamentului bicameral, care este de tradiţie pentru România. În privinţa numărului de parlamentari, liberalii susţin reducerea acestuia, spune Drăguşin, care adaugă însă că această temă este aruncată pe piaţă într-un moment nepotrivit. „PNL are depusă o iniţiativă legislativă pe această temă, dar cred că acum cetăţenii nu au informaţiile necesară pentru a vota în cunoştinţă de cauză”, a spus Drăguşin.

PDL consideră că România este un stat indivizibil, cele 14 state care au acest caracter au parlament unicameral, ceea ce recomandă şi pentru ţara noastră. „Statele care au parlament bicameral în Europa sunt în general federale sau regionalizate. PDL nu are nicio intenţie de a schimba caracterul unitar şi indivizibil al României, deci considerăm că şi din acest motiv, şi din motiv de eficienţă, suntem pentru parlament unicameral. Nu avem nici un motiv să păstrăm două camere care se suprapun atât ca reprezentare a populaţiei, cât şi ca atribuţii”, a spus Dorel Chiriţescu.

Toni Greblă, reprezentantul PSD, a spus că această problemă, parlament bicameral sau unicameral nu este nici cea mai acută problemă a României, nici cea mai importantă, nici la ordinea zilei. Greblă spune totuşi că există o anume tradiţie în România privind parlamentul bicameral şi că dictaturile din România de-a lungul timpului s-au sprijinit pe parlament unicameral. Senatorul PSD spune că societatea românească este insuficient consolidată din punct de vedere democratic, astfel că parlamentul unicameral nu este cea mai potrivită soluţie.

PNŢCD s-a pronunţat pentru un parlament unicameral, care să se poată întruni mai repede şi mai bine, cu un cost mult mai mic. Ţărăniştii gorjeni spun că după reformarea parlamentului mai trebuie să urmeze şi reforma altor instituţii ale statului.

Cătălin Avramescu, consilier prezidenţial, a apreciat prezenţa tuturor partidelor importante la dezbatere şi a spus că este un semn de normalitate. Avramescu a spus că bicameralismul are mai multe formule. Avramescu a spus că românii trebuie să se întrebe dacă ne place bicameralismul din România, nu cel din Anglia sau din alte ţări. „Noi avem un bicameralism simetric, cu două camere alese în acelaşi timp, după aceleaşi criterii, cu aceleaşi atribuţii”, a explicat Avramescu, precizând că doar Italia mai are un „bicameralism excentric” ca România.

Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” şi organizatorul dezbaterii, a spus că nu există nicio relaţie directă între regimurile totalitare şi sistemul unicameral. Gorun a mai precizat că apelul la popor este cât se poate de normal, astfel că organizarea unui referendum nu are de ce să nu fie oportună.

În privinţa reducerii numărului de parlamentari, toate partidele s-au declarat pentru o astfel de măsură. Dar, unii dintre politicieni spun că nu este referendumul cea mai potrivită metodă pentru impunerea unei astfel de măsuri.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: