Doi primari vor să-i scape procurorii de plata penalităţilor

Primăriile Bolboşi şi Glogova plătesc penalităţi de zeci de milioane de lei vechi pe lună pentru contractele încheiate de foştii primari. Gheorghe Bilea de la Bolboşi şi Gheorghe Alpredi de la Glogova nu pot să plătească penalităţile. Pentru a scăpa de probleme, cei doi au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. 

Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboşi, spune că cele mai mari penalităţi sunt la un contract de 15 mii de euro, încheiat în timpul campaniei electorale, de 1,5% din valoarea contactului pe zi. În trei luni, facturile au ajuns la 800 de milioane de lei vechi. „Cele mai mari penalităţi le avem la firma Bob Trans, cu care s-a încheiat un contract, pe 1 iunie, în campania electorală, în valoare de 15 mii de euro, cu penalităţi de 1,5% pe zi. Până acum s-au emis trei facturi care se ridică la 800 de milioane de lei vechi, aproape valoarea iniţială a contractului”.

Bilea spune că nu sunt şanse ca respectivul contract să fie onorat pentru că asta ar însemna să pună lacătul pe primărie. „Acest contact s-a încheiat având conturile blocate. Dacă vin şi celelalte datorii, care se ridică la peste 22 miliarde de lei vechi, şi vin să ne execute conturile şi noi nu intervenim există posibilitatea să intrăm în insolvenţă. Bugetul nostru e de 26 miliarde de lei vechi pe an, ca să plătim datoriile ar însemna să închidem primăria pentru un an şi noi să plecăm acasă”, precizează Gheorghe Bilea. 

La Glogova, penalităţi de 1% pe zi

Şi la primăria Glogova penalităţile curg la facturile pe care fosta conducere le-a semnat. Gheorghe Alpredi, primarul localităţii, spune că şi la Glogova, penalităţile sunt foarte mari la contractele încheiate. Cele mai mari penalităţi trebuie plătite către o firmă din Bucureşti. „Avem datorii foarte mari către o firmă din Bucureşti, un contract de 55 de miliarde de lei vechi, la care plătim penalităţi de 1% pe zi'', a precizat primarul Alpredi.

Sesizări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru

Şi primarul din Bolboşi şi cel din Glogova au sesizat instituţiile abilitate pentru a verifica legalitatea contractelor. Gheorghe Bilea a precizat că în luna octombrie  are programat un audit financiar. „Cu ocazia acestui audit sperăm să rezolvăm legalitatea acestor contracte şi modul lor de încadrare. S-a sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, care ne-a cerut o situaţie a lucrărilor şi cred că le va suspenda. Dacă le suspendă Parchetul se suspendă şi penalităţile până la soluţionarea lor”, a precizat Bilea.

Şi primarul din Glogova a sesizat parchetul pentru a demara verificări la instituţia pe care o conduce. „A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. Prima sesizare a fost făcută de cinci consilieri din mandatul trecut”, a precizat Alpredi.  

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: