Drumarii scotocesc prin gunoaiele aruncate la întâmplare: Sunt oameni care au bani

Drumarii au ajuns să scotocească prin gunoaiele aruncate la voia întâmplării ca să dea de numele celor care aruncă deşeurile pe marginea drumului sau în parcări. Găsesc documente personale ale acestora și mai apoi postează imaginile pe rețelele de socializare să le dea o lecție. Astfel de acțiuni au loc în fiecare săptămână.

Reporter: De ce ați întreprins aceste acțiuni?

Ion Tudor, șeful Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu: E în zona de siguranță a drumului. Tot ce e în această zonă ne aparține. Dacă nu reușim o dată pentru totdeauna să-i convingem pe oameni să respecte curățenia, vom continua astfel de acțiuni.

Rep.: Ce fel de gunoaie găsiți și pe unde?

I.T.: Se aruncă cioburi, sticle, sârmă ghimpată care poate ajunge în drum. Se sparg cauciucuri dacă sârma sau alte lucruri ajung în drum, se pot produce accidente. Este jenant că găsim documente care atestă că cei care aruncă gunoaie nu sunt oameni simpli. Sunt oameni care dispun de bani. Am văzut documente de Mercedes-uri, chitanțe cu sute de euro, am văzut cratițe de firmă aruncate. Am văzut haine de firmă aruncate. Sau au prea multe și nu le mai trebuie sau sunt atât de iresponsabili de le aruncă pe marginea drumului.

Rep.: Care sunt cele mai poluate zone din acest punct de vedere?

I.T.: Zonele din apropierea orașului Târgu Jiu. Bârsești, Iezureni, Dealul Bujorăscu. Nu vin oamenii de la țară. Oamenii simpli respectă pădurea. Iubesc ce e în jurul lor. Ce să facem cu cei de la oraș care au tomberon, ghene de gunoi, contract de salubritate. Suntem un popor de oameni deștepți, dar iresponsabili.

Rep.: Și ați ajuns să căutați prin gunoaie?

I.T.: Nu ne e rușine de ce facem. Am tras semnalul de multe ori Aveți grijă că vă vom identifica. Am găsit polițe de asigurări și alte documente. Reacția a fost mai neplăcută a domnului, dar i-am spus că sunt acte găsite prin gunoaie. A recunoscut apoi că a fost a dumnealui, dar ne-a spus că este stabilit în Germania. Cel puțin, oamenii ăștia au avut bunul simț și ne-au spus. Ne-au sunat după ce au văzut pe Facebook. Sunt convins că nu vor mai arunca niciodată gunoaie.

Rep.: Când ați avut ultima astfel de acțiune?

I.T.: Duminică, am făcut curățenie ultima dată. Cel puțin o dată pe săptămână mergem prin toate parcările și pe drumurile naționale din județul Gorj. Astăzi (n.r. marți), am găsit un nume. Vedem ce va urma. La Poliția Locală, aveam pix și proces verbal. Aici, legea nu ne permite. Colaborăm cu Garda de Mediu și dumnealor le aplică amenzi. Am tras semnale de alarmă. Este urât, e jenant.

Vizualizări: 1,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: