Electrocasnicele din Pârâul de Pripor au scos fum din cauza unei suprasarcini electrice

Pagube necalculate încă într-un sat din comuna Godineşti, acolo unde o suprasarcină electrică i-a lăsat pe localnici fără toată aparatura electrocasnică. Oamenii spun că li s-au umplut casele de fum şi speră să fie despăgubiţi de compania de electricitate pe care ar fi anunţaţat-o din timp că un astfel de incident se putea produce în orice clipă.
 În Pârâul de Pripor oamenii au ieşit duminică după-amiază şi seara din case pentru a vedea dacă şi vecinilor li s-a întâmplat aceiaşi nenorocire ca şi lor. Din electrocasnicele fiecăruia a ieşit fum şi nimic nu a mai funcţionat apoi aşa cum ar fi trebuit. "Eu eram cu soţia în curte şi aveam nepoţica singură în cameră. Ea a venit şi a strigat la noi că din televizor iese fum şi aşa era, am văzut când am venit aici. Apoi a ieşit din DVD şi când m-am uitat la televizorul din camera cealaltă fumega şi ăla. Am dat eu să le scot din priză, dar ce să mai scoţi că trebuia deschis geamul. Şi mai am o casă peste stradă, a fetei mele, care e la muncă în Austria, şi la fel e şi la ea. Totul s-a umplut de fum şi acolo", spune Vasile Ciroiu, unul dintre păgubiţi. Iar ca el mai sunt mulţi alţi. "S-a luat curentul, aşa dintr-o dată şi apoi s-a auzit o bubuitură din televizor şi a început să iasă mult fum. Aveam un LCD adus din Spania, pentru care s-a muncit foarte mult acolo. Puteam să luăm foc pentru că dacă era numai copilaşul în casă şi nu mă nimeream pe acolo să-l scot din priză cred că lua casa foc. Putea să ardă tot satul că la toţi vecinii s-a întâmplat aşa", spune Silvia Bobirci.
 
 Fum şi bubuituri

 Pe unii dintre localnici problemele electrice i-au surprins în somn, fumul înecăcios şi bubuitul televizoarelor trezindu-i la realitate. "Vecina mea e mai în vârstă şi dormea şi spune că a auzit bubuitura şi s-a trezit. Apoi a ieşit fum din televizor şi l-a scos din priză, dar i s-a dus şi frigiderul şi tot ce mai avea. Cred că putea să-i ardă casa şi să moară acolo dacă nu se trezea la timp", afirmă o localnică. Gheorghe Holtea lucrează şi el în Spania şi acum se pregătea să plece de acasă şi să se ducă la patria de adopţie, numai că, înainte de plecare a avut parte de pârjolul electrocasnicelor, pagubele suferite de el fiind foarte mari. "Numai centrala termică de o am pe gaze costă 80 de milioane de lei vechi. Mai am frigiderul de 14 milioane, maşina de spălat, televizoarele şi, aici am avut noroc, staţiile de amplificare pe care le aveam scoase din priză şi care costă peste o jumătate de miliard fiecare. Cine mai ne despăgubeşte pe noi acum că eu trebuie să şi plec, nici nu pot să mai stau că am locul de muncă în afară şi sunt aşteptat acolo. Nici nu ştiu aici unde să mă duc şi ce să fac pentru că dacă am venit rar de tot pe acasă nu mai ştiu cum stau lucrurile", spune Gheorhge Holtea.
 Primarul confirmă vorbele sătenilor

 Spusele localnicilor sunt confirmate chiar şi de primarul comunei, Gheorghe Corbeanu afirmând că el personal a sunat la firma de electricitate pentru a sesiza neregulile de la reţeaua electrică, fără ca sesizările sale să fie băgate în seamă de cineva. "Sunt cel puţin câteva zeci de familii care sunt afectate. Sunt vreo 200 de gospodării în satul acesta şi numai o treime dacă sunt afectate şi tot e foarte mult, mai ales că e un sat cu oameni mai săraci. Pe mine ca primar cel mai mult m-a indignat faptul că eu am sunat la CEZ, inclusiv la Craiova, şi le-am spus să vină că au o problemă aici cu acest transformator şi se va întâmpla o problemă, dar nu a venit nimeni", spune edilul.
 De abia duminică seara, după producerea incidentului, angazaţii companiei de electricitate au mers şi au refăcut linia electrică, păgubiţii din Pârâul de Pripor fiind asiguraţi că vor fi despăgubiţi dacă vin la Târgu Jiu să depună câte o cerere în acest sens. "Echipele CEZ au intervenit imediat pentru a remedia defecţiunea, în 3 ore reluându-se alimentarea cu energie electrică. Persoanele care susţin că au înregistrat pagube în urma acestei avarii sunt aşteptaţi să depună o cerere la centrul pentru relaţii cu clienţii şi o comisie va verifica apoi fiecare cerere în parte, după care va dispune măsurile care se impun", spune Dan Popescu, reprezentant al companiei de electricitate. Până să ajungă însă la Târgu Jiu să depună cerere pentru a fi despăgubiţi, sătenii din Pârâul de Pripor speră ca reprezentanţii firmei de electricitate să vină ei primii la casele lor şi să facă un inventar al electrocasnicelor stricate de suprasarcina electrică.


Vizualizări: 270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: