Fermierii vor avea de luni subvenţia în cont

Veşti bune pentru fermierii gorjeni. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Gorj virează de luni, 16 octombrie, subvenţiile. Peste 15 mii de gorjeni primesc în primă fază plata în avans, urmând ca din decembrie să primească şi restul. Alţi circa 3.000 de fermieri mai au de aşteptat câteva zile până ce vor primi şi ei avansul, anunţă conducerea APIA Gorj.

Directorul adjunct al APIA Gorj, Mihai Versin, a declarat că luni, 16 octombrie, un număr de 15.114 de fermieri vor fi autorizaţi la plata în avans. În total, sunt 18.509 fermieri în Gorj care sunt în baza de date cu cereri în anul 2017, însă parte din aceştia încă sunt la faza de teledetecţie. „Peste 15.000 îi avem în «white list» şi pot fi autorizaţi la plată şi nu au probleme. Luni dimineaţa, avem un program stabilit de către APIA central, între 24.00 şi 06.00 generăm tranşele de plată pentru că trebuie să aibă data de 16 octombrie, şi după aceea le transferăm în contabilitate şi se emit primele ordine de plată”, a declarat Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj.

Potrivit APIA Gorj, mai sunt 2.821 de fermieri la teledetecţie şi până nu vin rezultatele nu pot primi banii. „Nu pot face obiectul plăţii acum, în prima etapă. Aşteptăm rezultatele la teledetecţie şi pe măsură ce vin rezultatele, şi ei vor face obiectul plăţilor”, a declarat Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj.

Cât reprezintă avansul

Avansul este de 70% din cuantumul pentru plăţile directe şi 85% din cuantumul stabilit pentru axa 2, pentru măsurile delegate de AFIR, măsurile 10, 11 şi 13. „Cuantumurile diferă pentru fiecare schemă, sunt mai multe scheme şi diferă de la o schemă la alta. 70% din plăţile directe şi schemele de plăţi directe sunt SAPS, plata redistributivă, plata pentru tânărul fermier, plata pentru condiţiile climatice, şi sprijinul cuplat atât în sectorul animalier, cât şi în sectorul zootehnic. La 1 decembrie începem plata regulară definitivă, finală”, a mai spus directorul adjunct al APIA Gorj.

Vizualizări: 1,380

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: