Tradiţii şi obiceiuri de Sfanta Parascheva

Sfânta Parascheva este o zi mare pentru creștinii ortodocși, marcată pe 14 octombrie în fiecare an. Această zi este înconjurată de tradiții și obiceiuri bogate care au fost transmise de-a lungul generațiilor.

Iată câteva dintre ele:

1. Focurile purificatoare

În gospodăriile rurale, oamenii aprind focuri pentru a alunga spiritele rele. Se crede că acest obicei protejează împotriva influențelor malefice. Ciobanii au și ei tradiția de a observa cum dorm oile în această noapte. Dacă acestea stau îngrămădite, iarna va fi grea, iar dacă rămân răsfirate, iarna va fi blândă.

2. Prezicerea iernii

Dacă ziua Sfintei Parascheva este una fără ploaie, iarna va veni mai devreme.

3. Praznice pentru morți 

Această zi este potrivită pentru a aduce omagii persoanelor decedate din familie. Se organizează praznice speciale și se împart pachete pentru cei plecați în veșnicie.

4. Pregătiri pentru iarnă

Gospodarii se pregătesc pentru sezonul rece, cumpărând cojoace.

În ciuda tradițiilor și obiceiurilor, există și interdicții pentru această zi:

1. Lucrul 

Muncitul în ziua Sfintei Parascheva este considerat de-a dreptul nepotrivit. Cei care încalcă această datină se așteaptă la necazuri. Se crede că Sfânta Parascheva ocrotește familia și, în această zi, oamenii ar trebui să fie mai smeriți, mai liniștiți și mai dedicați rugăciunii.

2. Generozitatea

De asemenea, este important să nu fii zgârcit cu bani și alimente în această zi. Dacă cineva îți cere ajutorul, trebuie să fii dispus să îl ajuți. 

3. Acte de milostenie

Să împarți covrigi, lipii, must și vin roșu celor sărmani. Cei care fac astfel de acte de milostenie se așteaptă la un an cu belșug și prosperitate.

4. Foc în casă

Este considerat nepotrivit să faci foc în casă în ziua Sfintei Parascheva, indiferent de cât de frig este afară. Se crede că o adevărată credință poate să țină cald în sufletele oamenilor. 

5. Croșetat sau cusut

Femeile necăsătorite ar trebui să evite croșetatul sau cusutul în această zi, deoarece se crede că astfel își pot amâna șansa de a se căsători.

6. Post până la slujba de la ora 12

Să nu mănânci nimic până la încheierea slujbei dedicate Sfintei Parascheva, care are loc în majoritatea bisericilor ortodoxe la ora 12. Cei care mănâncă dimineața, în special produse care nu sunt potrivite pentru post, se pot confrunta cu probleme de stomac 
 

Vizualizări: 1,515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: