Gigel Jianu: Consilierii din opoziție au vrut să-și arate forța 

Primarul din Motru, Gigel Jianu, a fost învins de majoritatea din Consiliul Local, condusă de viceprimarul Cosmin Morega, deoarece au fost aprobate proiectele depuse de consilierii lui. A rămas ca zilele oraşului să fie sărbătorire în perioada 5-11 septembrie, perioada propusă de grupul Morega, dar cu banii propuşi de Jianu. Primarul avea pe ordinea de zi un proiect de sărbătorire a zilelor oraşului timp de trei zile, în august. Noul program conţine multe zile şi manifestări, artişti celebri şi puţini bani. Primarul crede că bugetul va fi cheltuit cu un singur artist. Ceartă a fost şi pe sărbătorirea Zilei Romilor, separat, în timpul zilelor Motrului. Jianu crede că aceasta este o măsură rasistă. Consilierii locali au prins în programul de manifestări și o masă copioasă pentru ei.

Reporter: Ce a decis Consiliul Local Motru legat de Zilele Orașului?

Gigel Jianu: Au fost câteva proiecte propuse de un grup de consilieri locali care au format majoritatea, alții decât PNL, care au inițiat un proiect de hotărâre, cataloghez eu la modul neserios, mă limitez doar la această exprimare. A vrut să-și arate forța, că sunt majoritari și că fac ce vor dar după aceea și-au dat seama că au greșit și au revenit la toate proiectele pe care le-au propus cu amendamente. Mă refer inclusiv la sărbătorirea Zilelor Motrului.

Rep.: Mai exact ce au stabilit legat de această manifestare?

G.J.: Pe lângă faptul că veneau cu o altă perioadă, total nepotrivită pentru această sărbătoare, au revenit și au modificat cuantumul, au pus o valoare mai mică, exact cu valoarea care o propusesem și eu dar, în lista de solicitări privind spectacolele, au păstrat aceeași propunere de artiști. Au venit cu Andra, Iris, Delia Matache și mulți alții. Artiști care au onorariu destul de mare. Practic unul singur ia toată valoarea pe care mi-au alocat-o până la urmă. A rămas de 7 zile, între 5 și 11 septembrie, când lumea nu primește salarii. Este chiar înainte de începerea școlii, pe 12 încep școlile. Deci nu știu cât de mult vor simți locuitorii, cât se vor bucura de această sărbătoare. E o perioadă foarte mare, diverse manifestări. de manifestări și de artiști care în această sumă, după ce au redus-o de la 80.000 la 50.000, sigur nu pot să o realizez în forma aceea. Plus scenă, cu folclor și celelalte.

Rep.: Este adevărat că este o prevedere în program prin care consilierii vor avea parte de o masă festivă de Zilele Orașului?

G.J.: Așa este. Au propus o masă festivă pentru consilierii locali, județeni și alți invitați. În afară de festivitatea de deschidere în care au loc diferite alocuțiuni, va fi finalizată cu o masă festivă. Vorbeam de seriozitatea lor.   

Rep.: A fost și un proiect al consilierilor de sărbătorirea cetățenilor de etnie romă. Cum a rămas?

G.J.: Au venit cu un proiect de hotărâre privind sărbătorirea Zilei Romilor în data de 8 septembrie. M-am opus pentru că, și aici vedem și neseriozitatea demersului, pe lângă faptul că este pe 8 septembrie, adică în intervalul 5-11 când se sărbătoresc Zilele Motrului, contravine atât legilor naționale cât și legislației europene privind incluziunea socială a minorităților. Pe când propunerea dumnealor de sărbătorire separat a zilei unei minorități este ca și cum am trage o linie de demarcație. E o văd ca pe o măsură rasistă. Adică voi sunteți voi, noi suntem noi. Și în cadrul aceleiași sărbători. Noi sărbătorim zilele Motrului în Piața Centrală iar voi, romii, separat, în altă parte.

Vizualizări: 2,791

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: