Gorj: Spitalele fac pregătiri să extindă numărul de paturi pentru Covid

Spitalele din Gorj încep să facă pregătiri pentru a putea prelua pacienții infectați cu noul coronavirus. Vorbim de cei care au simptome ușoare și medii, cele grave și critice fiind transferate, în continuare, în spitalul suport din Târgu-Cărbunești și în Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, în limita paturilor libere. Unitățile medicale au însă nevoie de timp ca să poată face noi circuite și să pregătească paturi atât pentru suspecți, cât și pentru cei pozitivi.

Spitalul din municipiul Motru are cele mai multe paturi pentru suspecți. Aceștia stau singuri în saloane până când primesc rezultatul testelor, apoi sunt transferați la Târgu Jiu ori Târgu-Cărbunești, în funcție de locurile libere. Luni, de exemplu, din cele 26 de locuri disponibile, 22 erau deja ocupate. „Spitalul Municipal Motru are, în prezent, 26 de saloane, cu grup sanitar propriu, condiție pentru a putea primi suspecți. Dacă o să internăm pacienți confirmați, trebuie să luăm din locurile pentru suspecți. Fie rămânem cu 16 saloane pentru suspecți și 10 pentru pacienții confirmați. Acum avem internați 22 de pacienți. 12 sunt pozitivi”, a declarat Alin Efrim, directorul spitalului din Motru.

Unitatea medicală va trebui să cumpere și medicamente folosite în tratamentul coronavirusului. Momentan, jumătate din spital este dedicat pacienților suspecți de Covid 19. „Echipamente de protecție sunt, în acest moment. Rămâne să mai achiziționăm medicație specifică pentru tratarea pacienților confirmați. Antivirale, nu avem chiar toate medicamentele. Nouă ne permite structura spitalului. L-am împărțit în două. Jumătate din spital este dedicat pentru pacienții suspecți și cealaltă jumătate pentru ceilalți pacienți. Noi avem cele mai multe saloane pentru suspecți”, a mai spus Efrim.

Planuri se fac și în spitalul din Bumbești-Jiu. Potrivit ordinului semnat de ministrul Sănătății, aici ar trebui să fie pregătite 14 paturi pentru bolnavii cu simptome ușoare sau medii. Pe lângă cele pentru pacienții suspecți, care trebuie să stea izolați.

Spitalul trebuie, de asemenea, să cumpere și medicamente, dar să facă și noi circuite astfel încât ceilalți bolnavi să nu fie puși în pericol. „Toate spitalele din Gorj trebuie să primească și să trateze și pacienții Covid. Din discuțiile avute la nivel de centru, se încearcă o etapizare a primirii acestor pacienți. În primul rând, cele două spitale de la Târgu Jiu și Târgu-Cărbunești să își mărească un pic capacitatea mai ales cel de la Târgu Jiu și apoi noi, celelalte spitale. Se dă un pic de răgaz ca să putem achiziționa medicamentele. Noi nu avem la data actuală decât o parte din medicamentele uzuale. Nu avem special doar pentru tratarea pacienților pozitivi. Pe izolator, acum tratăm numai pacienții suspecți”, a declarat Aurel Stolojanu, directorul spitalului din Bumbești-Jiu.

În total, încă șase spitale din Gorj trebuie să primească, în caz de nevoie, și pacienți pozitivi. Astfel, se vor elibera încă aproape 200 de paturi în spitale pentru bolnavii infectați cu noul virus.

Vizualizări: 1,359

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: