Greblă îl propune pe Iliescu la şefia PSD

Senatorul PSD de Gorj, Toni Greblă, a dezvăluit ieri faptul că, la nivel de partid, este discutată în prezent varianta revenirii lui Ion Iliescu în fruntea formaţiunii politice. Preşedintele de onoare al social-democraţilor ar fi dorit în locul lui Mircea Geoană pentru un an de zile, timp în care să fie pregătit un congres în cadrul căruia să fie aleasă o echipă care să asigure pentru PSD scorurile electorale mult mai bune în 2012 decât cele de până acum.

Toni Greblă, deşi nu are nicio funcţie importantă în partid, la nivel central, este preşedinte al comisiei juridice din Senat, adică un fel de ministru al justiţiei, post la care râvneşte de ani de zile colegul său Victor Ponta. Senatorul social-democrat spune că varianta revenirii lui Iliescu a fost discutată şi împărtăşită cu alţi colegi de-ai săi din partid, urmând să fie pusă în dezbatere în PSD după sărbătorile de iarnă.

"Domnul Iliescu cred că ar putea fi soluţia cea mai echilibrată la momentul actual pentru a putea organiza într-un an de zile un Congres la care să fie aleasă o nouă conducere a partidului. Dumnealui, şi ca preşedinte onorific, nu poate fi acuzat sau suspectat că ar favoriza pe unul sau altul dintre potenţialii candidaţi la conducerea partidului şi, în consecinţă, şi eu şi alţi colegi considerăm că poate fi soluţia cea mai bună acum pentru situaţia în care se află PSD după pierderea alegerilor prezidenţiale", afirmă Greblă.

Senatorul PSD declară că anul 2010 ar putea fi pentru partid, cu Ion Iliescu în frunte, anul pentru reorganizarea internă şi pentru pregătirea alegerilor locale şi parlamentare din 2012. "Este evident că trebuie să facem schimbări şi să ne gândim la anul electoral 2012. Cine va prelua şefia partidului trebuie să asigure victoria în 2012, iar cu domnul Iliescu, în calitate de preşedinte interimar pentru un an de zile, putem organiza un Congres la care să candideze cine doreşte pentru funcţia de preşedinte şi cea mai bună echipă să poată fi aleasă", afirmă Greblă.      

Popeangă nu comentează

Senatorul social-democrat mai spune că momentul în care Ion Iliescu ar putea reveni în fruntea partidului l-ar putea reprezenta o şedinţă de Consiliu Naţional sau "oricare altă formulă" ce poate fi luată în discuţie la începutul lui 2010. Propunerea lui nu a fost comentată de prea mulţi colegi de partid, deputatul Vasile Popeangă precizând că nu se poate pronunţa "deocamdată". El spune că PSD ar trebui să fie mult mai atent la componenţa noului Guvern, la programul de guvernare şi abia mai apoi să ia în calcul şi astfel de formule de conducere.

"Va fi un an greu, cu tensiuni sociale, iar noi trebuie să fim atenţi la programul de guvernare, care este acelaşi din 2009, dar în care nu sunt incluse prevederile acordului cu FMI. PSD trebuie să valorifice la maxim greşelile guvernului, dar în privinţa revenirii domnului Iliescu în fruntea partidului nu mă pot pronunţa deocamdată. E timp să vorbim şi despre aşa ceva după sărbători, deocamdată să vedem ce se întâmplă cu Guvernul şi cu bugetul", spune Popeangă.

Reacţia lui Iliescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că nu intenţionează să se implice la nivel executiv în PSD, el comentând propunerea făcută de senatorul PSD Toni Greblă, de a prelua conducerea partidului, un an, cu titlu interimar. Ion Iliescu a spus că nu doreşte să se implice la nivel executiv în conducerea PSD, cu atât mai mult cu cât în martie va împlini 80 de ani. El nu a făcut aprecieri pe fond asupra propunerii lui Greblă. "Vom vedea, vom discuta. Este un partid democratic, fiecare are dreptul să exprime opinii. Prezenţa mea în PSD este una morală şi nu este nevoie să îmi asum funcţii executive", a declarat Ion Iliescu. El a mai menţionat, comentând argumentul lui Greblă că interimatul său va asigura neutralitatea faţă de orice candidat la preşedinţia PSD, că şi din funcţia de preşedinte de onoare nu a favorizat şi nici nu va favoriza vreun potenţial candidat la şefia partidului.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: