Guvern la mişto

Am butonat telecomanda pe toate posturile de televiziune şi nu pare să ia nimeni în serios noul guvern PSD, al treilea. Primele două au fost făcute de râs chiar de PSD, astfel încât acum Dragnea strigă degeaba „Vine lupul!”.

Cum să o iei în serios pe Dăncilă când promite sute de kilometri de autostradă, dacă primele două guverne PSDragnea nu au făcut niciun centimetru. Cum să iei în serios un ministru al Educației agramat, care spune că plagiatul este o problemă minoră, iar în rest învățământul merge foarte bine. Cum să iei în serios ministrul Culturii, un actor cu multe grade în masonerie, care modifică jurământul de credință, schimbând „poporul român” cu „poporul meu”. Ştim noi care e poporul lui? Cum să luăm în serios un ministru al Fondurilor Europene pe care PSD îl schimbase acum câteva luni din cauza problemelor penale. Cum să luăm în serios un ministru al Economiei trimis în judecată pentru evaziune, care s-a bâlbâit îngrozitor după audieri, nefiind în stare să spună trei vorbe coerente presei.

Presupunând însă că toate aceste bâlbe nu ar fi existat, lumea nu mai crede oricum în capacitatea PSDragnea de a face un guvern. A trecut un an şi ceva de la alegeri şi în afară de pomparea de bani în salariile bugetarilor nu s-a întâmplat nimic. Mai sunt doar câteva luni până la jumătatea guvernării, după care cei de la talpa partidului vor intra în panică. Primarilor nu le va conveni să îşi piardă electoratul, dar cu o guvernare care le blochează bugetele la jumătatea anului, asta se va întâmpla.

Destinul politic al lui Dragnea depinde de guvernul Dăncilă. Dacă va fi tot catastrofal, baza partidului va reacționa. Şi va reacționa în 2018, pentru că 2019 şi 2020 sunt ani electorali. La rândul ei, opoziția trebuie să se trezească acum. PNL, USR, PMP au o şansă extraordinară să crească, dar parcă nu au forță şi nu transmit mesajele care îi interesează pe oameni.

Un punct cheie în noul guvern îl reprezintă Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe. Mă aştept ca Teodorovici să oprească țopăiala fiscală şi să-i trezească din populism pe pesedişti. Deşi, la lovitura pe care a încasat-o în deschiderea primei şedințe de guvern Dăncilă, va fi probabil primul remaniat. Viorica Dăncilă i-a cerut în şedința de luni seara, aproape de ora 21.00, ca până marți să găsească soluția pentru nebunia provocată de formularul 600. O fi el specialist, dar nu cred că rezolvă într-o noapte ce au stricat alții într-un an.

Vizualizări: 529

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: