Loreta Nicolcea, profesorul din spatele talentelor

Prin mâinile sale au trecut nenumăraţi copii care la ora aceasta profesează în arta plastică sau care au ajuns profesori de desen. Simona Vilău sau Dragoş Bădiţa sunt doar o parte dintre talentele care au fost iniţiaţi în tainele picturii de Loreta Nicolcea, profesoara de desen din cadrul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

„Sunt la această şcoală din anul 1980, de când eram plătită cu ora. Am predat şi la Şcoala de Muzică, actualul Liceu de Arte Plastice Constantin Brăiloiu din Târgu Jiu”. În cei doi ani în care a profesat la Şcoala de Muzică, Loreta Nicolcea a adus Gorjului premii naţionale şi internaţionale cu elevii de la clasă, aceştia fiind trimişi în tabere la Paris, la Veneţia sau în Macedonia. La Şcoala Populară vine din plăcerea de a lucra cu cei mici. „Vin aici cu o mare bucurie pentru că îmi creează o stare de depăşire a condiţiei. La fiecare oră de desen, elevii învaţă ceva nou. Chiar mi-am permis să depăşesc programa şi să îi învăţ pe cei mai mari noţiuni de anatomie artistică. Este nevoie de foarte multă muncă pentru a reuşi în acest domeniu. Chiar şi cei talentaţi pot să se piardă pe parcurs dacă nu muncesc”, spune Loreta Nicolcea.

„Trebuie să fii copil ca şi ei”

În atelierul în care studiază, desenele elevilor îşi găsesc câte un loc. Micile opere de artă sunt aşezate la aceeaşi nivel cu compoziţiile elevilor de la liceu. În opinia profesoarei, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă un bun pedagog pentru a le insufla celor mici dragostea pentru desen este să se coboare la nivelul lor. „Cel mai important lucru este să te cobori la mintea lor. Nu trebuie să vorbeşti elevat cu ei, ci trebuie să fii copil, exact ca şi ei. Aici învaţă elemente de limbaj plastic până la compoziţie. Studiază structurile vegetale, minerale şi animale. Plecând de la aceste structuri, aceşti copii pot să închege compoziţii. Rezultatele muncii lor se văd în timp. De la această secţie nu ies profesionişti. Până acolo este drum lung”, menţionează profesoara de desen. Colegii din şcoală o caracterizează pe Loreta Nicolcea drept un om de o mare modestie. „Realmente sunt mândru şi mă bucur nespus de bucuria sa pentru că, mai mult ca oricând, desenul său expoziţional probează excelenta calitate de profesor, de dascăl dăruit şi de pedagog. Dincolo de aceste lucruri este un om de o mare modestie şi de o mare calitate”, spune Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: