Medicamentele sunt în continuare o problemă în judeţul Gorj

Poblema medicamentelor şi a eliberări reţetelor gratuite şi compensate în judeţul Gorj este departe de a se rezolva. Farmaciştii prevăd un viitor nu tocmai bun în ceea ce priveşte bugetul alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru eliberarea reţetelor. Mai mult decât atât, în momentul de faţă furnizorii au sistat livrările de medicamente către farmaciile din Gorj până la achitarea datoriilor. La nivelul judeţului Gorj sunt 72 de farmacii care au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, însă în momentul de faţă sunt preocupate de asigurarea cu medicamente gratuite şi compensate pentru gorjeni. S-a ajuns aici în condiţiile în care la ora actuală Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj are datorii aferente reţetelor gratuite şi compensate eliberate de farmacii în luna martie a acestui an. În aceste condiţii farmaciile se află în imposibilitatea de a plăti datoriile către furnizorii de medicamente, care au blocat livrarea noilor comenzi până la achitarea facturilor la termenul scadent. „Nu am primit încă banii aferenţi reţetelor eliberate în luna martie. Îi aşteptăm cu nerăbdare şi am primit pe mail un anunţ că începând cu 13 iulie vor fi plătiţi banii restanţi, dar până acum nimic şi aşteptăm. Deocamdată nu a fost făcută decontarea”, a declarat Ileana Dumitrescu, preşedintele farmaciştilor din Gorj. Cei mai afectaţi de acestă situaţie sunt asiguraţii. Ei riscă să nu găsească în farmacii medicamentele de care au nevoie şi mai mult decât atât nici nu le pot comanda pentru că furnizorii nu mai livrează farmaciilor nici un fel de medicament. În prezent faramciile eliberează reţete gratuite şi compensate din medicamentele care sunt pe stoc. „Avem probleme mari cu aprovizionarea. Din cauza acestor datorii care le are Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate către noi, noi le avem către furnizori, iar ei ne-au blocat aprovizionarea. Ce este cel mai grav este că ne lipsesc anumite medicamente din farmacii.”, a spus Ileana Dumitrescu. 
Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj a promis farmaciştilor că va debloca chiar de azi fonduri pentru achitarea datoriilor aferente reţetelor eliberate în luna martie şi aprilie. „Se vor plăti până la sfărşitul lunii facturile exceptând medicamentele care vin prin programele Ministerului Sănătăţii”, a precizat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Subprefectul Liviu Andrei a cerut atât preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate cât şi preşedintei farmaciştilor un raport cu situaţia actuală cu care se confruntă pentru a-l prezenta Guvernului României în speranţa găsirii unei soluţii. „Vreau rapoarele pe care le voi prezenta Guvernului, să prezentăm situaţie să să ne spunem şi noi punctul de vedere.” În luna iulie nu vor fi probleme cu eliberarea reţetelor gratuite şi compensate, însă pentru luna august se va solicita o suplimentare de buget, pentru a se evita o criză în sistem.


Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: