Ninel Potârcă a început lupta cu judecătorii acuzaţi de discriminare

A promis încă de acum o săptămână şi ceva că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la un posibil caz de discriminare la care ar fi fost supus în cadrul unui proces derulat la Tribunalul Gorj şi s-a ţinut de cuvânt. Constantin Ninel Potârcă a depus plângere la CSM împotriva unei magistrate, acesta nefiind la primul caz în care arată cu degetul spre un reprezentant al Justiţiei, în trecut actualul şef al DNA Gorj fiind acuzat de faptul că s-a exprimat de aşa natură încât i-a considerat pe toţi romii din cartierul Meteor ca fiind „nişte infractori”.

Potârcă s-a adresat la sfârşitul săptămânii trecute Comisiei de Disciplină pentru judecători şi procurori din cadrul CSM, după ce judecătoarea Antoaneta Popescu l-a dat afară din sala de judecată din motive pe care el le apreciază ca fiind discriminatorii. Fostul prezidenţiabil s-a plâns în Pandurul încă de acum o săptămână şi ceva despre cele întâmplate, anunţând că va face un astfel de demers. Şedinţa în cadrul căreia s-a produs incidentul respectiv a avut loc pe 11 martie 2013, iar procesul vizează o solicitare a lichidatorului judiciar care se ocupă de una dintre firmele lui Potârcă, lichidatorul cerând instanţei antrenarea răspunderii materiale a fostului candidat la Preşedinţie.

În meciuri cu Catrinoiu

Lichidatorul judiciar din acest dosar este Matei Catrinoiu, preşedinte al PNŢCD Gorj, implicat în scandalul arestării de către Direcţia Naţională Anticorupţie a judecătoarei Carmen Mladen, fostă preşedintă a Secţiei Comerciale de la Curtea de Apel Craiova, cea care va da şi verdictul final în procesul de la Târgu Jiu. Catrinoiu era şantajat vara trecută cu nişe poze deocheate după ce se culcase cu judecătoarea Mladen, procesul acesteia fiind pe rol la Bucureşti. De asemenea, soţia lui Catrinoiu este magistrat în cadrul Tribunalului Gorj, fiind colegă cu judecătoarea reclamată acum la CSM de către Potârcă.

„Erori” ale justiţiei!

Fostul prezidenţiabil afirmă în plângerea sa că incidentul în care a fost implicat a fost generat de faptul că pe 18 aprilie 2012 Curtea de Apel Craiova a casat o sentinţă emisă în acest dosar de Tribunalul Gorj întrucât verdictul nu era motivat, lucru pe care l-a precizat şi judecătoarea Antoaneta Popescu în deschiderea şedinţei din 11 martie 2013. Aceasta a precizat însă că sentinţa era motivată, dar nu ajunsese la Curtea de Apel, considerând că la mijloc este o „eroare”. „Eu şi doamna avocat ce mă reprezintă am pus în vedere doamnei preşedinte că nu ne priveşte această eroare pe care au comis-o, solicitându-i primirea unei serii de documente pe care doamna avocat Andreea Mitran le deţinea pentru a fi depuse la dosar, doamna preşedintă refuzând primirea vreunui document pe motiv că se va pronunţa pe capul de cerere de antrenare a răspunderii, documentele respective urmând să le depunem pentru apărare când vom face recurs la Curtea de Apel Craiova”, menţionează Potârcă în plângerea sa, el precizând că imediat judecătoarea respectivă a ridicat tonul la el.

Discriminat

„A zis că am avut timp să mă apăr destul fiind vorba de atâtea miliarde, reproşându-i avocatei mele că se afişează cu astfel de oameni ca mine, ce provin din cartierul Meteor, locuit în mare parte de romi.  Afirmaţia dânsei m-a determinat să o întreb dacă atitudinea ostilă avută faţă de mine decurge din faptul că sunt rom, la care dânsa a solicitat să părăsesc sala de judecată, chemând jandarmii pentru acest lucru, în ciuda efortului meu de a evidenţia că modul în care dânsa procedează nu este corect, cel mai probabil din cauza legăturilor de prietenie sau rudenie avute cu lichidatorul judiciar Catrinoiu Matei, soţia acestui lichidator fiind judecător în cadrul Tribunalului Gorj”, precizează Potârcă în plângerea sa. Acesta afirmă că, la scurt timp după ce jandarmii l-au dat afară din sala de judecată, din sală a fost scoasă şi avocata sa, Andreea Mitran, care a menţionat că judecătoarea respectivă i-ar fi reproşat faptul că „şi tu eşti tot de pe Meteor, adică ţigancă”.

Sprijin de la Romani Criss

Potârcă mai spune în plângerea sa către CSM că relaţiile sale cu lichidatorul judiciar Matei Catrinoiu sunt tensionate şi după ce a refuzat o ofertă a acestuia de a colabora împreună în cadrul PNŢCD Gorj. El menţionează, de asemenea, că aşteaptă răspunsul din partea CSM pentru a se readresa ulterior cu o sesizare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Constantin Ninel Potârcă a cerut sprijin în demersurile sale de la asociaţia Romani Criss, el menţionând că are nevoie de ajutor pentru a ava parte de „un tratament echitabil din partea instanţelor de judecată din România, care prin comportamentul lor înţeleg să umilească cetăţeanul de etnie romă până la cel mai de jos nivel”.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: