Niţă: Este nevoie de reglementare pe piaţa energiei verzi

Ministrul Niţă promite să „medieze“ şi problema dintre Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi Complexul Energetic Oltenia (CEO). Acesta a declarat în timpul vizitei la Târgu Jiu că în acest moment sunt purtate negocieri cu producătorii de energie regenerabilă, încercându-se echilibrarea energiei de pe piaţă.

România tinde să devină cel mai mare producător de energie eoliană din Europa, avertiza managerul Laurenţiu Ciurel. Acesta îşi exprima îngrijorarea faţă de cantitatea mare de energie verde de pe piaţă, ceea ce duce la vânzarea unei cantităţi mici de la CEO. „S-a ajuns la peste 2000 MW. În plus, există aprobări pentru 35 de mii de MW. În fiecare săptămână se pun în funcţiune 10-12 MW încânt începi să te gândeşti serios ce o să se întâmple. Să mai ţinem cont că nişte sute de MW vor apărea în acest an pe fotovoltaic. Vom fi un mare exportator de energie, suntem printre puţinele care au o paletă complexă, ce nu aveam nu avem strategie“, declara Ciurel. Acesta spunea că problema este la ANRE care acum încearcă să acopere pierderile făcute prin exportarea energiei de la Hidroelectrica la nişte preţuri mici. „Până când ANRE nu va face o reglementare, suferim din greu“, adăuga managerul CEO.

Despre problema pe care energia verde de pe piaţă o pune CEO ştie şi ministrul delegat al Energiei Constantin Niţă. „Nu mi se pare normal şi trebuie reglementat acest lucru. În momentul de faţă suntem în negociere cu toate organizaţiile neguvernamentale ale marilor producători de energie eoliană şi alte energii regenerabile şi, după ce vom finaliza aceste întâlniri, atunci vom lua o decizie, câte certificate verzi vor rămâne, la ce preţ vor rămâne şi în felul acesta încercăm să reechilibrăm puţin din punct de vedere financiar lucrul acesta, apoi să vedem taxele prin care energia eoliană participă la echilibrarea sistemului“, a declarat Niţă.

PLĂTIM POLUAREA

CE Oltenia trebuie să plătească anul acesta 7000 de miliarde pentru certificatele verzi. De asemenea, România plăteşte 500 de milioane de euro a spus Niţă. Acesta a menţionat că cele 10 procente, cât a fost creşterea preţului la energie la început de an, patru procente se datorau doar certificatelor verzi.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: