Oficial: Bărbatul cu transplant de plămâni a murit de gripă

Tânărul de 34 de ani din Fărcăşeşti, care în urmă cu câţiva ani a făcut un transplant de plămâni la Viena, a murit duminică într-un spital din Bucureşti. Adrian Lupu a răcit şi acum câteva zile cu greu s-a găsit un pat liber într-un spital de specialitate, după ce a fost ţinut mai bine de 24 de ore la Târgu Jiu, unde medicii nu aveau ce să îi facă.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, tânărul a murit de gripă. „Bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Gorj, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal. Data decesului, 25.03.2018”, este comunicarea ministerului.

Adrian Lupu a lucrat ca miner până când a descoperit că are fibroză pulmonară cronică, la vremea respectivă, după multe demersuri, statul român acceptând să suporte cheltuielile de 120.000 de euro necesare pentru un transplant de plămâni la clinica AKH Viena.

Luna trecută, gorjeanul a fost la controlul periodic la Viena şi totul părea să fie în regulă, după cum spun rudele sale. Din păcate, o răceală i-a fost fatală. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, dr. Ramona Oprea, afirmă că medicii gorjeni au făcut tot ce a depins de priceperea și aparatura pe care au avut-o la îndemână pentru a-l salva pe Adrian Lupu în perioada în care acesta a fost îngrijit aici. Familia pacientului nu le reproșează nimic medicilor gorjeni, chiar dacă la un moment dat mama și fratele celui decedat au cerut insistent transferul acestuia de la Târgu Jiu spre București sau Timișoara. „Din păcate, nu am primit acordul de la nicio clinică din țara noastră în care există centru de transplant pulmonar. Nici la Timișoara și nici la București nu s-a putut face transferul din primul moment, așa cum își dorea pacientul, din lipsă de locuri. Cu sprijinul Ministerului Sănătății și al domnului doctor Raed Arafat, am obținut în cele din urmă transferul, dar starea pacientului era oricum extrem de gravă, iar prognosticul era de atunci rezervat”, a explicat Oprea.

Numărul deceselor cauzate de gripă în România a ajuns în acest sezon la 111. Sunt de patru ori mai multe decese decât au fost în sezonul de iarnă precedent. În ultima săptămână au fost înregistrate 1.134 de suspiciuni de gripă, la persoane care prezentau simptome specifice, faţă de 73 cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului trecut. 

Galerie foto


Vizualizări: 1,429

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: