Orice vis poate deveni realitate. Povestea Andreei Ancuța

O tânără din Gorj, elevă în clasa a XII-a, aflată în scaunul cu rotile, a reușit să se califice la faza națională a Olimpiadei pentru discipline tehnologice.

Este vorba despre Andreea Ancuța, o adolescentă perseverentă și implicată în comunitate: ”Sunt Andreea, elevă a Liceului Tehnologic "Ion Mincu" din Târgu Jiu, în clasa a XII- a. De curând am aflat ca m-am calificat la Olimpiada națională pentru disciplinele tehnologice. Cum a început totul? A început de la o simpla întrebare adresată de doamna diriginta care predă una din aceste discipline. Pe scurt, am fost întrebată dacă vreau sa particip la etapa județeană a acestei olimpiade. Fiind de mica o persoană dornica de participare la cât mai multe activități atât școlare, cât și extrașcolare, nu am stat pe gânduri și am răspuns afirmativ, gândindu-mă la oportunitățile care pot apărea după participarea mea la olimpiadă”, a transmis Andreea pentru ziarul Pandurul.

Tânăra mărturisește că a avut alături de ea colegi și profesori, care o sprijină necondiționat: ”Am fost susținută atât de cadrele didactice cât și de colegi, cărora țin sa le mulțumesc pentru încredere și sprijinul acordat”.

Pe lângă activitățile școlare, unde ambiția o definește, Andreea e pasionată de poezie și teatru. Aceasta participă frecvent și la acțiuni din comunitate, fiind și voluntar la Asociația Be Teen din Târgu Jiu.

La finalul anului trecut, adolescenta a făcut parte din proiectul intitulat ”Cu brațele spre cer”(Asociația Be Teen), spectacol care a avut drept actori tineri cu dizabilități: ”Pentru ca tot vorbim despre teatru, am fost și protagonista în piesa de teatru "Cu brațele spre cer", în care personajele au fostinterpretate de mai muti tineri cu dizabilități, demonstrând astfel că talentul și ambiția nu au limite”.

Mereu cu zâmbetul pe buze și luptând împotriva oicăror bariere impuse, așa o caracterizează apropiații săi. Andreea este una dintre persoanele care și-a transformat dizabilitatea în abilitate.

Cel mai mare sprijin al Andreei este mama sa, care o însoțește și o încurajează să își depășească limitele.

Adolescenta a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică la vârsta de patru ani, iar părinții au făcut tot posibilul pentru ca ea să poată să meargă pe propriile picioare: „Am fost la multe centre de recuperare din toată țara. Am reușit să fac progrese, dar nu total. Am nevoie de ajutor ca să mă deplasez. Mă ajută mama în tot ceea ce fac. Mama este susținătorul meu numărul unu“.

Tânăra își exprimă sentimentele prin poeziile pe care le scrie și are planuri mari pentru viitor: vrea să studieze Psihologia.

”Ca un sfat pentru toți copii și tineri aflați în situația mea as spune ca nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat, orice vis poate deveni realitate”, spune Andreea Ancuța.

Galerie foto


Vizualizări: 1,765

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: