Pandurii intră în insolvenţă! Condescu, al doilea creditor!

Acţionarii de la Pandurii s-au întrunit miercuri în a doua şedinţă din această săptămână şi au convenit că insolvenţa este calea cea mai simplă pentru depăşirea problemelor financiare. Marin Condescu, fostul preşedinte, a fost din nou prezent, spunând că este al doilea creditor al clubului, după ANAF. Pandurii este o organizaţie non-profit din care fac parte, cu drepturi egale, Complexul Energetic Oltenia, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Artego SA şi Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia. Problemele financiare au apărut după ce compania energetică şi-a retras finanţarea de circa două milioane de euro pe an, din ianuarie nemaivirând nimic. Ceilalţi acţionari contribuie cu sume mici, care nu asigură mai mult de o lună finanţarea clubului, alţi bani venind din drepturile de televizare şi vânzarea de jucători.

Marin Condescu a explicat că a fost la şedinţa AGA în calitate de creditor al clubului, nu de reprezentant al sindicatelor miniere. Acolo a aflat că insolvenţa este soluţia agreată de acţionari. „Au fost prezentate cele mai bune variante pentru club, iar Consiliul Județean ne-a prezentat un specialist în insolvență, care e explicat ce se întâmplă dacă se ia o asemenea decizie. Cea mai bună soluție pentru club la momentul actual este intrarea în insolvență, asta dacă vrem să avem speranța că în viitorul ceva mai îndepărtat vom mai avea echipă de fotbal la Târgu Jiu. Vrem să aplicăm soluția aceasta în câteva zile, înainte ca ANAF să blocheze conturile. Din păcate aici s-a ajuns. Dacă toți ne hotărâm să rezolvăm problema, putem salva clubul. Eu am fost la aceste ședințe în calitate de cel mai mare creditor al echipei după ANAF. Eu mă implic în rezolvarea acestor probleme ca și principal creditor privat al clubului. USMO are propriul reprezentant, este domnul Golea, care a fost și până acum. După ce va fi declarată insolvența, clubul va fi condus de un administrator special, nu o să mai fie alte structuri de conducere”, explică Marin Condescu.

Mai face un credit?
Calitatea de creditor principal privat al Clubului îl poate transforma pe Condescu în viitorul patron al echipei, după ce Pandurii va ieși din insolvență. Fostul președinte are de recuperat circa un milion de euro de la echipa pe care a condus-o vreme de un deceniu și de la care nu a încasat nici un leu. Condescu a amânat, la vremea respectivă, încasarea salariilor sau a primelor ce i se cuveneau tocmai pentru a încerca să ajute clubul cu bani. Astfel s-au strâns datorii uriașe pentru care fostul președinte se judecă în instanță cu Pandurii. Aceea era perioada în care Condescu făcea și faimoasele credite bancare tot pentru a ajuta clubul, el reușind să împrumute de la bănci milioane de euro. Banii erau luați cu ajutorul sponsorului Riviera, al cărei patron fusese de acord să pună gaj în bancă fiecare sumă pe care Condescu o împrumuta pentru a ajuta clubul, omul de afaceri recuperându-și banii de la bancă după ce era plătit fiecare credit.
Condescu nu știe dacă în perioada următoare va mai face vreun împrumut pentru a ajuta Pandurii, el având deja probleme penale din această cauză.

Răducan pleacă dacă vine insolvența
Actualul președinte al echipei, Narcis Răducan, a menționat, în schimb, că el se gândește la o retragere din funcție dacă Pandurii intră în insolvență. „Nu mai avem timp de absolut nimic. Atmosfera în vestiar este foarte sensibilă. Este imposibil ca împreună cu Petre Grigoraș să mai putem continua în acest mod. Nu s-a rezolvat nimic concret, dar eu sper să se rezolve. Poziția mea e una fermă. Nu sunt de acord cu insolvența. Am trăit această experiență negativă și la Oțelul Galați. Din păcate nu identificăm surse de venit cu care să rezolvăm problemele. Dinamo, CFR au avut datorii mai mari și au trăit experiența insolvenței, reușind să își revină. Este o decizie importantă care trebuie luată. Dacă se intră în insolvență, eu nu pot continua la Pandurii pentru că nu vreau să fiu asociat cu această formă de conducere a clubului”, a menționat Narcis Răducan, salariul vehiculat în presă al actualului președinte de la Pandurii fiind de 8500 de euro lunar.

Reacţiile acţionarilor
Primarul Florin Cârciumaru a refuzat să facă declaraţii vizavi de insolvenţa Pandurii, dar Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, spune că insolvenţa este o soluţie care poate fi luată în calcul. „Ideea insolvenţei a fost luată în calcul ca termen de administrare specială. Probabil va fi ultima soluţie la care se va recurge, dar asta doar dacă nu vom reuşi să găsim cele mai bune variante”, a declarat Ciprian Florescu.
Nici fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, nu mai este atât de critic la adresa lui Marin Condescu. El spune că dacă aduce bani, e bine. „Condescu poate să demonstreze dacă vine cu bani, bani pe care ar trebui să-i dea ca urmare a neplăţii cotizaţiei de către USMO, bani pe care ar trebui să-i dea ca urmare a pagubelor produse Clubului Pandurii, bani pe care i-a irosit în diferite investiţii colaterale fotbalului. Datoria de la Finanţe este rezultatul managementului defectuos, dar dacă mâine vine cu cel puţin 275.000 de euro să achite datoria curentă e o treabă bună”, a spus Călinoiu.
DEBLOCARE
Condescu spune că jucătorii au înţeles situaţia clubului şi au mai acordat un răgaz de câteva zile. „Am reușit să negociez cu jucătorii să mai aibă răbdare o săptămână. Domnul Răducan mi-a mulțumit pentru acest lucru. Sperăm să nu ajungem la depunctare. Și în insolvență putem să jucăm fără să pierdem puncte, depinde de cum reușim să ne respectăm cele convenite pentru a salva echipa”, spune Condescu.
PLECĂRI
Preşedintele Clubului Pandurii, Narcis Răducan, a dat de înţeles că şi antrenorul Petre Grigoraş este dispus să-l urmeze. „Avem data limită la unul dintre jucători, de anul trecut; bat la uşă plăţile către stat. Am iniţiat această întâlnire pentru că nu mai avem timp de absolut nimic. În ceea ce priveşte atmosfera din vestiare este foarte sensibilă. Este imposibil ca împreună cu Petre Grigoraş să mai putem continua în acest mod”.

Vizualizări: 2,058

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: