PNL Gorj pierde doi primari cu probleme penale

PNL Gorj pierde doi primari din cauza încăpăţânării liderilor de a trece pe liste oameni cu condamnări. Curtea Constituţională a decis miercuri ca primarii condamnaţi cu suspendare, care nu au fost reabilitaţi, să îşi piardă mandatele. Această decizie îi afectează pe Vasile Moşoiu de la Drăguţeşti şi pe Ion Ianăşi de la Vladimir, ambii de la PNL. Dacă Moşoiu a fost condamnat pentru conflict de interese, Ianăşi îşi pierde mandatul pentru comiterea unui accident. Cel mai probabil prefectul le va înceta mandatele, iar până la alegerile anticipate primăriile vor fi conduse de viceprimari.

Curtea Constituţională a admis sesizarea făcută de preşedintele României, Klaus Iohannis, declarând neconstituţională legea prin care aleşii locali condamnaţi la închisoare nu îşi pierd mandatul. În Gorj sunt două situaţii de acest fel, Vasile Moşoiu de la Drăguţeşti şi Ion Ianăşi de la Vladimir, doi primari liberali.
Dan Vîlceanu, preşedinte PNL Gorj, spune că aşteaptă să vadă motivarea, iar dacă vor fi anticipate partidul va propune alţi candidaţi. „Aşteptăm decizia Curţii şi vrem să vedem care e motivarea. Este posibil să fi fost admisă doar în parte, iar Parlamentul să modifice ceea ce e neconstituţional. Dacă decizia va rămâne aşa, se vor face alegeri anticipate în toate localităţile din ţară aflate în această situaţie. Automat, vom veni şi noi cu alţi candidaţi”, a declarat Dan Vâlceanu.
Prefectul Gheorghe Paraschivu a anunţat că va informa Departamentul Juridic din cadrul instituţiei pentru a se trece la încetarea mandatelor celor doi primari. Dacă Ion Ianăşi a depus deja jurământul în funcţia de primar al comunei Vladimir, Vasile Moşoiu este în concediu medical. „Deocamdată sunt două cazuri punctuale, ştiu că unul nu a depus jurământul. Noi vom acţiona conform legii, adică în momentul în care se vor valida mandatele automat vom constata încetarea acestora”, a declarat Gheorghe Paraschivu.

Ianăşi: Problema mea este minoră comparativ cu alte altor primari
Ion Ianăşi, primarul comunei Vladimir, spune că va contesta decizia în instanţă. „Mă voi consulta cu liderii partidului, dar cel mai probabil voi contesta decizia pentru că este dreptul fiecăruia. În cazul meu, nu mi se pare normal să pierd o funcţie pe care am câştigat-o prin votul cetăţenilor, problemele mele sunt minore. Totul mi se trage de la un accident, care nici măcar nu poate fi numit accident”, a declarat Ion Ianăşi.
Primarul de la Vladimir a explicat modul în care s-a petrecut accidentul pentru care va plăti cu mandatul. „Un cetăţean care mergea după o căruţă s-a lovit de oglinda maşinii mele, omul n-a vrut să meargă la spital, n-a avut probleme, are declaraţie dată la poliţie, i s-a clasat cauza de la procuror, iar mie mi s-a imputat părăsirea locului accidentului. S-a sesizat poliţia după şase ore de la producerea accidentului, după ce unii au sunat aiurea la 112”, a declarat Ianăşi. Acesta şi-a câştigat funcţia de primar cu aproximativ 50% din voturi.

Vizualizări: 1,584

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: