Primăria Săuleşti face credit în bancă pentru canalizarea comunei

Sute de locuitori din Săuleşti vor avea în curând canalizare. Primăria a obţinut de la Uniunea Europenă 60 de miliarde de lei vechi, numai că instituţia s-a înecat „ca ţiganu’ la mal“. Nu au primit prima tranşă pentru că au achitat TVA. Primăria va face un credit de peste 2 miliarde pentru a achita comisioanele. Reprezentanţii primăriei spun printre dinţi numai lucruri bune despre Consiliu Judeţean, care nu le-a acordat sumele solicitate, iar în replică preşedintele Călinoiu îi avertizează să meargă la banca cu cea mai mică dobândă.

Primăria Săuleşti va plăti la bancă comisioane în valoare de 800 de milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, felicită decizia consilierilor locali de a continua lucrările chiar dacă a fost necesară accesarea unui credit bancar.

Andriţa: Am primit puţin de la Consiliul Judeţean

Primăria Săuleşti a obţinut în anul 2008 fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României, 60 de miliarde de lei vechi, după ce a depus un proiect pentru măsura 322 care prevede renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Banii au fost prevăzuţipentru asfaltarea a două drumuri din comună precum şi pentru introducerea canalizării în satele Dolceşti, Săuleşti şi Bibeşti. Pentru a intra în posesia lor primăria trebuie sa achite TVA-ul aferent, respectiv 2, 6 miliarde de lei vechi însă la bugetul primăriei nu există suma respectivă astfel că este necesar un împrumut bancar. „Ne vom împrumuta în bancă pentru a plăti TVA-ul că altfel nu putem intra în posesia primei tranşe. TVA-ul îl vom recupera de la Uniunea Europeană doar că puţin mai târziu. Singura problemă va fi că primăria din bugetul propriu va trebui să plătească comisioane la bancă în valoare de 800 de milioane de lei vechi”, a spus Iustin Andriţa, juristul primăriei Săuleşti

Reprezentanţii primăriei susţin că nu s-ar fi ajuns în aceasta situaţie dacă ar fi primit de la Consiliul Judeţean bugetul pe care l- au solicitat şi nu de două ori mai puţin, aşa cum s-a întâmplat. „Au fost aprobate în 2008 proiectele depuse pe 322 de către noi şi Primăria Leleşti. Ei au primit bani de la Consiliul Judeţean atât cât au solicitat, ba chiar mai mult, noi am primit mult mai puţin şi din acest motiv trebuie să ne împrumutăm în Bancă”, a spus Iustin Andriţa, juristul primăriei Săuleşti.  Ion Călinoiu susţine însă că e un lucru normal să solicite un credit bancar chiar dacă România trece printr-o situaţie financiară dificilă. „Şi eu m-am împrumutat, e un lucru bun ce fac ei doar că trebuie să aibă grijă să aleagă o instituţie bancară cu dobânda cea mai mică”, a spus Călinoiu.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: