RAPORT ”Polaris Mediu” toxic pentru târgujieni. Angajamentul lui Iulian Popescu

Compania de gestionare a deșeurilor Polaris Mediu SRL a fost amendată cu 140.000 de lei, după ce au fost constatate mai multe probleme la groapa de gunoi din Slobozia, a anunțat fostul prefect Iulian Popescu, candidat la Primăria Târgu Jiu. Acesta a susținut o conferință de presă în proximitatea gropii de gunoi, la care au participat și cetățeni din zonă. El a anunțat că în 2027, atunci când expiră contractul asupra amplasamentului actual, va muta groapa de gunoi, dacă va ajunge să conducă primăria Târgu Jiu. Din raport rezultă că Polaris nu respectă legislația în vigoare, că cetățenii sunt intoxicați cu miros, iar documentele făcute și operarea instalațiilor put și ele.

Iulian Popescu a prezentat concluziile raportului Gărzii Naționale de Mediu privind acțiunea de inspecție și control demarată la depozitul pentru deșeuri din Târgu Jiu. ”Am depus toate diligențele ca Gorjul să aibă un laborator mobil, de zece ani se mimează măsurători. Îmi iau angajamentul că în 2027 în acest loc nu va mai exista groapă de gunoi. În calitate de primar al municipiului Târgu Jiu vă garantez că groapa de gunoi nu va mai fi aici și o să respecte cerințele de mediu astfel încât niciun alt cartier să nu aibă de suferit”, a declarat Popescu.


”În concluzie, considerăm că depozitul de deșeuri și instalațiile aferente acestuia sunt o potențială sursă de in poluare, depășirile concentrațiilor maxime admisibile ale indicatorului hidrogen sulfurat pentru probe medii de scurtă durată, 30 minute, indicând faptul că poluarea este discontinuă, aceasta fiind produsă de porniri, oprirea instalațiilor, neconectarea în totalitate a puțurilor de gaz de depozit, neacoperirea periodică a zonelor de exploatare conform normativului tehnic de depozitare, acumulările de levigat la baza celulelor și alte conformități în operarea depozitului de deșeuri”, este precizat în raportul în urma căruia a fost aplicată o amendă de 140 de mii de lei.

Ca prefect, Popescu a dedicat mult timp subiectului și a adus în Gorj un laborator mobil, care să facă măsurători. Culmea, în perioada respectivă activitatea nu funcționa la capacitate, însă tot au fost înregistrate depășiri ale valorilor. 

Conform documentului Gărzii de Mediu, în urma acțiunii de inspecție și control efectuată de comisarii Gărzii de Mediu la depozitul de deșeuri Polaris din Târgu Jiu s-a constatat că celula nr. 2 este în operare și pe aceasta se depozitează deșeuri municipale netratate. Pe această celulă au fost montate 11 puțuri de captare a gazului de depozit. La fel ca la celula 1, nici aici puțurile de captare a gazului nu sunt numerotate și nu pot fi identificate în teren în corelare cu planurile de situație, dar nu sunt nici racordate. ”La data controlului s-a constatat că patru din puțuri de pe partea de nord a celulei nr. 2 nu sunt racordate la instalația de ardere controlată a gazului de depozit. Acestea prezentau vanele pe poziția semi-deschis, gazele de depozit fiind evacuate direct în atmosferă. În zona puțurilor deconectate, cu ocazia verificării amplasamentului se simte miros de hidrogen sulfurat  caracteristic depozitelor de deșeuri”.

Mai mult, biofiltrul montat la stația de levigare este uzat și scos dine exploatare. 

”Având în vedere cantitățile semnificative de levigat acumulate la baza taluzului celulei nr. 2 și randamentul sub 50% considerăm că stația de tratare este subdimensionată. La data controlului, la coloana de stripare a stației de tratare levigat este montat un biofiltru scos în exploatare datorită uzurii și deteriorării avansate”, se arată în raport.


Raportul arată că nu există un registru electronic de evidență, nefiind înregistrări istorice cu aceste valori. Practic, nu există urme în documente, ci doar în atmosferă.


Nu a fost respectat regimul de compactare menționat în normativul tehnic de depozitare aprobat, iar celulele de depozitare nu sunt conforme. Mai exact, în normative, suprafața destinată depozitării este de max. 2.500 mp, iar în urma măsurătorilor suprafața zonei activei de depozitare este aproape dublă, de aproximativ 4.400 mp.

Au fost stabilite 16 măsuri pe care operatorul Polaris trebuie să le remedieze.

Vizualizări: 2,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: