Satul cu cel mai curat aer din Gorj va avea drum de acces. Doar 13 familii locuiesc aici!

Drumul spre satul cu cel mai curat aer din judeţ va fi reabilitat. Este vorba de satul Blidari din comuna gorjeană Bălăneşti. Deşi conform măsurătorilor făcute anual, aerul de aici este cel mai pur din Gorj, puţini sunt cei care au rămas în acest sătuc. Mulți au plecat în străinătate sau la oraş, tocmai din cauza infrastructurii precare, însă primarul din Bălăneşti speră să îi aducă înapoi.

În satul Blidari din comuna Bălăneşti sunt aproximativ 45 de gospodării, însă în acest moment aici au mai rămas numai 13 familii. Este vorba de bătrânii care nu au vrut să plece de aici, chiar dacă sunt cumva izolaţi de restul comunei. Nu au dat greş când au făcut alegerea, pentru că aici respiră cel mai bun aer din judeţ. "Aici este cel mai calitativ aer din Gorj. Nu o spun eu, ci măsurătorile făcute de cei de la Garda de Mediu. Este un sat unde nu prea circulă maşini, este altitudine şi este cumva mai ferit de poluare. De aceea m-am şi zbătut să fac drumul, pentru că şi puţinii localnici care au mai rămas aici sunt şi ei cetăţeni ai comunei", a precizat primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan.

Drumul are o lungime de 4 kilometri şi este reabilitat prin PNDR. În acest moment investiţia este realizată în proporţie de 80%. "Eu am mai făcut o balastare, dar în rest nimic. Acum mai avem să facem intrările la proprietăţi, podeţele şi şanţurile. Sper să terminăm lucrarea până vine iarna. Noi am făcut deszăpezire şi în anii trecuţi. Sperăm să nu fie probleme. Aici drumul este singura investiţie care s-a făcut. Biserică nu este, şcoală nu, cabinet medical nu, alimentare cu apă nu, canalizare nu. Dacă se face drumul şi în satul Maghereşti, în felul acesta se face legătura cu Săcelu pe la noi prin Bălăneşti", a mai spus Ovidiu Pungan.

Chiar dacă în acest moment satul este aproape părăsit, primarul din Bălăneşti vrea să aducă tinerii înapoi, să respire aer curat şi să se bucure de frumuseţea zonei. "Infrastructura nu a fost bună şi de aceea au plecat majoritatea celor tineri. Unii mai vin în week-end să-i viziteze pe bătrâni, însă alţii vin poate o dată pe an sau chiar la câţiva ani. Vreau să îi aduc acasă. Trebuie să profite de această zonă minunată şi să respire cel mai pur aer din Gorj. O să forez aici şi un puţ ca să aibă apă. E o zonă liniştită. A fost aşa şi pentru că aici vin maşini destul de rar", a declarat Ovidiu Pungan.

Vizualizări: 9,893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: