Situație delicată la CE Oltenia: Suntem la limită!

Complexul Energetic Oltenia este la limită cu stocurile de cărbune, după cum a declarat secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, într-un interviu pentru presa centrală.

Motivele pentru care Complexul Energetic Oltenia nu reușește să crească stocurile de cărbune sunt multiple. Fronturile de lucru ale unor cariere sunt blocate de lipsa exproprierilor. Depozitul de cărbune de la Roșia a fost închis pentru că nu îndeplinește condițiile de mediu, iar cel nou nu este finalizat. Transportul de cărbune pe calea ferată este anevoios, CFR Marfă nemaiavând suficiente vagoane. Miile de concedieri din minerit vin și ele să completeze acest tablou. În plus, și consumul de cărbune în termocentrale a fost peste nivelul programat în această vară, ca urmare a cererii mari de energie.

Secretarul de stat Vișan a spus ce măsuri au fost luate la nivelul Complexului Energetic Oltenia: „În ce privește stocurile, la CE Oltenia avem deja un milion tone de cărbune. Suntem la limită. Am luat măsuri de creștere a capacității de transport; am avut discuții repetate cu CFR Marfă. Transportul rămâne o problemă. O altă direcție, vitală pentru cărbune, este adoptarea HG pentru Roșia. Reactivarea depozitului de la Roșia este obligatorie în actuala configurație; din septembrie putem câștiga 3 navete pe zi. Din fericire, avem acordul Direcției de Mediu Gorj; respectăm toate condițiile impuse de legislația de mediu. Acest depozit este activat numai pe perioada programului de iarnă”. 

La începutul anului, informația aruncată pe piață cum că stocurile de lignit ajung doar pentru câteva zile a dus la o creștere uriașă a prețului la bursa de energie. Asta în ciuda dezmințirilor repetate ale conducerii CE Oltenia, companie care a profitat din plin de prețurile bune.

Vizualizări: 3,197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: