Surupăceanu cere schimbarea şefului misiunii FMI în România

Deputatul de Gorj Mugurel Surupăceanu i-a scris directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, cerându-i înlocuirea lui Jeffrey Franks din funcţia de şef al misiunii Fondului în România, din cauza intervenţiei publice făcute de acesta privind OUG 50 referitoare la contractele de credite. Deputatul PSD arată că prin solicitarea de eliminare a prevederilor legate de retroactivitatea ordonanţei privind creditele pentru populaţie, Franks susţine "perpetuarea poziţiei abuzive a băncilor asupra persoanelor fizice care au contractat credite".

Jeffrrey Franks, negociatorul şef al FMI pentru România, a cerut zilele trecute modificare ordonanţei 50 astfel încât băncile să nu fie nevoite să aplice comisioane şi dobânzi mai mici pentru contractele aflate deja în derulare. Guvernului i s-a cerut direct să modifice ordonanţa cu pricina, Franks spunând că, în caz contrar, România nu va primi o nouă tranşă din împrumutul cu FMI.

Surupăceanu susţine că, astfel, Parlamentul este substituit ca for legislativ de intervenţia făcută de oficialul străin. Deputatul îl acuză pe Franks de încălcarea suveranităţii naţionale, acuzaţie care nu a mai fost formulată până acum, motiv pentru care cere schimbarea acestuia.    „S-a creat cu această ocazie o presiune enormă asupra Guvernului, forţat să se substituie, în această chestiune, Parlamentului,  în condiţiile în care acesta nu are competenţă legislativă decât pe cale de excepţie prin procedura delegării de către Parlament. Prin persoana domnului Jeffrey Franks, FMI a invocat, deci, necesitatea unei intervenţii a Guvernului în domeniul legislativ fără a avea în acest sens un temei juridic solid şi a încălcat, prin aceasta, principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, violând flagrant suveranitatea naţională. În baza argumentelor prezentate mai sus şi întrucât imixtiunea reprezentantului FMI în aria legislativului românesc, în scopul susţinerii profitului bancar în detrimentul cetăţenilor, a determinat şi riposte vehemente ce pot constitui  bazele unor viitoare convulsii sociale de amploare, vă solicit, să interveniţi rapid pentru înlocuirea domnului Jeffrey Franks şi nominalizarea unei alte persoane care să reprezinte FMI în relaţia cu ţara noastră, în vederea asigurării unei relaţii echilibrate şi corecte a misiunii FMI cu autorităţile din România”, scrie Surupăceanu în scrisoarea sa deschisă.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: