Sute de colindători din Gorj și Mehedinți, la Alaiul obiceiurilor de iarnă

Trei sute de colindători din judeţele Gorj şi Mehedinţi sunt așteptați să participe în data de 19 decembrie la Alaiul obiceiurilor de iarnă, în Târgu Jiu. Evenimentul este organizat în fiecare an de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, instituție subordonată Consiliului Județean Gorj.

O paradă a formaţiilor participante va avea loc la ora 10.00 în zona pietonală din centrul municipiului. Vor participa Ansamblul „Brâuleţul” din oraşul Turceni, Ansamblul folcloric „Florile Jaleşului” din Arcani, Ansamblul “Nedeia” din Novaci, Ansamblul “Cheile Oltețului” din Polovragi, Ansamblul “Tisa” din Tismana, Ansamblul de datini și Obiceiuri “Roua Cloșani” din Padeș, Ansamblul Folcloric “Liviu Dafinescu” din Baia de Fier, Ansamblul “Maria Apostol” din Runcu, Grupul vocal “Altița” din Bălești. Din județul Mehedinți a confirmat participarea orașul Baia de Aramă cu Ansamblul Folcloric “Bordeiașul”.

Vor fi prezente de asemenea ansamblurile Liceului de arte „Constantin Brăiloiu“ și Școlii Populare de artă din municipiul Târgu Jiu.

Cei prezenţi la spectacolul din Piaţa Prefecturii se vor delecta timp de 2-3 ore cu sunetele de zurgălăi, şuieratul bicelor ori ritmul tobelor, dar și cu costumele tradiţionale gorjeneşti .

Ca și anul trecut, punerea în scenă a Umblatului cu Capra, Ursul şi Pluguşorul vor fi probabil cele mai apreciate de public. Aceste obiceiuri încă sunt păstrate și respectate în zona de sub munte.

Vizualizări: 2,294

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: