Terorişti la conductele de petrol. Exerciţiu antitero la Bărbăteşti

Trupe antitero au fost prezente joi, în Gorj, la cea mai mare rampă automatizată de descărcare țiței și gazolină Conpet, situată în comuna Bărbătești. Pentru a-și testa pregătirea, jandarmii au organizat aici un amplu exercițiu antitero.

Scenariul a prevăzut că un grup de cinci indivizi urma să detoneze aici o încărcătură explozibilă, după ce jandarmii îi prinseseră furând combustibil. Brigada Antitero de la Craiova a venit în sprijinul jandarmilor de la Gorj, așa că în zonă s-au auzit foarte multe împușcături, dar și bubuiturile produse de detonarea explozibilului pus de aceștia la două uși în spatele cărora se baricadaseră „teroriștii”. Ușile au fost pur și simplu aruncate în aer, fiind făcute bucățele, după care mascații din trupele speciale ale Jandarmeriei au intrat în forță peste hoți, luându-i și ducându-i la dube.

Au avut însă de lucru în cadrul simulării de joi și pompierii, după ce un vagon plin cu petrol a fost cuprins de un incendiu generat de schimbul de focuri dintre jandarmi și hoții teroriști. La rândul lor, pirotehniștii din cadrul SRI Gorj au trebuit să intervină pentru a detona o încărcătură explozibilă pe care hoții o lăsaseră în mașina cu care veniseră pentru a comite furtul din conducte. La finalul exercițiului, șefii structurilor de intervenție au menționat că totul a decurs conform scenariului, prefectul Ciprian Florescu felicitându-i pe toți cei implicați în acțiunea respectivă.

Furturi tot mai rare

Adjunctul IJJ Gorj, Dorel Roșu, a menționat că „activitățile au decurs bine, dar va urma și o ședință între forțele participante pentru a vedea dacă au fost discordanțe. Eu nu am observat nimic care să nu fi funcționat, dar ne vom pune la masă și vom vedea ce a mers și ce nu pentru a proceda pe viitor ca la carte”.

Prezent a fost și directorul de dezvoltare-mentenanță din cadrul Conpet SA, Silviu Baciu, acesta menționând că după ce jandarmii au preluat paza conductelor furturile de combustibil au scăzut în Gorj aproape de zero. „Rampa de descărcare țiței de la Bărbătești este locul în care se descarcă țițeiul provenit din zona Ardeal. De aici acesta se pompează spre rafinăriile de la Ploiești, locul fiind extrem de important pentru că, așa cum știți, conform legii petrolului, sistemul național este de importanță strategică. În perioada în care colaboram cu firme private de pază erau nenumărate furturi, iar fenomenul infracțional ajunsese la cote alarmante. A trebuit să apelăm la jandarmi și din acel moment fenomenul a fost în scădere. Acum e aproape inexistent pentru că se fură foarte rar, prezența jandarmilor fiind descurajantă pentru oricine”, a menționat reprezentantul firmei ce administrează conductele ce transportă petrol la nivel național.

Prin Gorj va trece însă în curând faimoasa conductă BRUA, care va alimenta Bulgaria, România, Ungaria și Austria cu gaze de la greci, iar paza acesteia devine una extrem de importantă.

Vizualizări: 1,468

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: