Un elev din Gorj se pregăteşte pentru o olimpiadă din Iran

Un elev din judeţul Gorj s-a calificat în lotul lărgit al Olimpiadei de Ştiinţe pentru Juniori. Adrian Radu de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu s-a clasat pe locul IV la acest concurs interdisciplinar, la care au participat 122 de elevi din toată ţara. Dacă se va califica în lotul restrâns al României elevul gorjean va avea şansa să participe la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, ce se va desfăşura la finalul acestui an în Iran. Anul trecut Dumitru Călugăru a reuşit să obţină medalia de argint la faza internaţională a acestei competiţii, ce a avut loc în Africa de Sud.

Adrian Radu, absolventul Şcolii Generale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu a primit 152.50 puncte la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori ce s-a desfăşurat în această lună la Constanţa, clasându-se astfel pe locul IV şi calificându-se în lotul lărgit. Doar 50 de sutimi l-au despărţit pe tânărul gorjean de obţinerea locului III. Însă lupta sa nu s-a sfârşit aici. Elevul, care a demonstrat că are vaste cunoştinţe de chimie, biologie şi fizică la vârsta sa, va trebui să treacă printr-o nouă selecţie în luna septembrie a acestui an, când va fi stabilit lotul care va reprezenta România la faza internaţională a olimpiadei din Iran. Adrian Radu a mai participat la această competiţie şi anul trecut, când se afla în clasa a VII-a, dar atunci a obţinut locul 18. În acest an, şapte elevi din Gorj au luat parte la această olimpiadă. „Faţă de anul trecut subiectele mi s-au părut mai accesibile. Am avut de trecut mai multe probe la fizică, biologie şi chimie. Atmosfera a fost frumoasă, deosebită. De la mine din şcoală au mai participat şase elevi, dintre care trei colegi de clasă. Cu acest premiu fac parte din lotul lărgit al olimpiadei, format din 15 elevi. Pentru a participa la faza internaţională ce va avea loc în Iran va trebui să fiu ales în primii şase elevi ai ţării, după o pregătire riguroasă de două săptămâni la Bucureşti. La Centrul universitar din Bucureşti vom merge în luna septembrie”, spune Adrian.

Speranţe de reuşită

Absolventul de clasa a VIII-a are puţine emoţii pentru perioada următoare. „De când m-am întors acasă de la Constanţa mă aflu într-o perioadă de odihnă, dar voi intra din nou în pregătire. Între cei 15 sunt şi cei care au intrat în lot şi anul trecut şi pot să spun că este competiţie mare. Eu mă bucur foarte mult că am ajuns aici şi sper să mă calific în lotul care va merge în Iran”, mai menţionează Adrian. Dinte cele trei materii de examen, biologia, chimia şi fizica, cel mai mult este atras de fizică. „Îmi place să înţeleg cum funcţionează lumea înconjurătoare şi încerc să-mi explic ce observ mai deosebit. În general obişnuiesc să urmăresc diferite documentare pe teme ştiinţifice şi mi-ar plăcea să urmez o carieră în cercetare în ţară sau în străinătate. Timpul liber mi-l petrec citind. Îmi plac SF-urile şi cărţile de aventuri”, menţionează tânărul. Adrian Radu a participat şi la concursuri, de la care s-a întors cu premii. În acest an a obţinut medalie de argint la Olimpiada Naţională de Fizică, ce a avut loc în Ilfov, iar anul trecut a primit o menţiune specială la chimie, la Concursul „Raluca Ripan”.

Ofertă de la un liceu din Bucureşti

Din această toamnă va urma liceul al Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, unde a intrat cu media 9.86. „Am ales acest colegiu pentru competiţie, datorită rezultatelor anterioare şi a proiectelor pe care le desfăşoară”, mai menţionează Adrian Radu. În urma rezultatului obţinut la olimpiada de fizică elevul gorjean a primit o ofertă din partea Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, liceu privat, care pregăteşte olimpici pentru olimpiadele internaţionale. Chiar dacă aceştia suportau taxa de şcolarizare Adrian nu a acceptat oferta. „Acolo beneficiezi de pregătire intensivă axată doar pe anumite materii. Organizează clase speciale pe care le pregătesc. E un fel de armată. Nu am vrut să merg. Îmi e greu să mă desprind şi de părinţi de la această vârstă”, mai explică elevul.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: