Un spaniol dă de muncă sătenilor din Bustuchin. Vor să dea lovitura în străinătate

Primarul Ion Ciocea a reușit la Bustuchin să schimbe complet fața unui deal. Suprafața de câteva hectare a fost cumpărată cu ani în urmă de un spaniol. Guzman Aparicio i-a convins pe săteni să intre într-o cooperativă agricolă alături de el, iar de acum încolo încep să culeagă roadele. Deocamdată nu le și valorifică pentru că, în primăvară, spaniolul a dispus ca toată plantația să fie tăiată, fiind convins că nu are unde să valorifice producția. Își dorea să ridice aici un depozit frigorific și o fabrică de conserve, dar finanțarea europeană i-a fost aprobată de abia vara aceasta, așa că spaniolul și-a amânat planurile mărețe pentru 2018.

Spaniolul vrea să le dea de lucru localnicilor, să îi convingă să îi urmeze exemplul și să vândă mure alături de el în străinătate, prețurile de acolo fiind mai mari decât în România. „E un pământ foarte bun aici, ca de altfel în toată România și de aceea am decis să facem această cultură. Noi vom primi banii în euro pentru ceea ce vom vinde și vom putea ridica salariile, pentru că dacă voi câștiga eu ca om de afaceri, vor câștiga și oamenii din sat. Eu nu vreau să profit de ei. Spun lucrurile din suflet pentru că știu ce înseamnă zona rurală din România și cred că putem rezolva problemele cu puțină implicare. E complicat aici cu birocrația, cu taxele și impozitele am rămas uluit. Am fost la DSV, la DSP, la Registrul Comerțului și s-au cerut o grămadă de hârtii și bani pentru ele. Acum cred că am trecut de faza birocratică, putem să ne axăm pe proiectul nostru. Aici avem 4 hectare plantate din cele 20 luate în urmă cu vreo 7-8 ani în urmă. Vrem să creăm locuri de muncă. Proiectul nostru este unul economic, dar și unul social pentru că vrem să creăm locuri de muncă pentru că e posibil lucrul acesta”, spune spaniolul.

Mândria lui Ciocea

Primarul Ion Ciocea e mândru de murele ce se coc pe dealul care era plin de boscheți în urmă cu câțiva ani. Murele nu sunt însă prea multe pentru că plantele au fost tăiate în primăvară tocmai pentru ca producția să fie cât mai mică. Poate părea ciudat, dar, în lipsa unui depozit frigorific, producția s-ar fi stricat și, ca urmare, sacrificarea plantelor pentru un an a fost varianta de compromis. „Mergând pe promisiunea noastră că vom face acest depozit, foarte mulți tineri din zonă au început să cultive mur. Producția e bună. La noi producția e mică pentru că noi nu am vrut producție. În lipsa depozitului am tăiat plantele la câțiva centimetri de sol, dar chiar și așa ele au crescut și tot se va face undeva la o tonă de mure. Anul viitor va fi producție de 10 tone pe puțin. Ce făceam cu ea anul acesta? Anul acesta îi chemăm pe oameni să vină să își ia pentru familie, pentru prieteni. Luăm și ducem la instituții ca să îi convingem pe toți că se poate. Când am început proiectul, ne luau unii în derâdere. Proiectul e moșit de mine și de Guzman și acum își arată roadele. De când am renunțat la politică am venit și m-am implicat în acest proiect pentru a-l da ca exemplu. Oamenii de aici care au recolta proprie vor să vină cu ea la depozit și anul viitor o vom primi fără probleme pentru ca tirul să poată pleca în Spania, Franța. Putem acum să spunem că vorbele s-au transformat în fapte la noi. Doar așa putem dezvolta România, cu propriul exemplu, cu multă muncă. Sunt bucuros că oamenii de aici o vor duce mai bine și sper să vină și tinerii plecați în afară ca să cultive terenurile de aici. Vreau să facem aici cum e în Catalonia. Sunt lucruri pe care trebuie să le înțeleagă mulți care au funcții și care sunt învățați doar pentru buzunarul lor și familiile lor. Viitorul îi va da deoparte. Eu am înțeles altfel viața și funcția pe care mi-au dat-o oamenii și felul meu de a fi”, declară Ion Ciocea.

Vizualizări: 16,869

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: