Zece suflete chinuite de sărăcie. Mama cântăreşte 24 de kg!

70 de lei/lună! Atât revine fiecăruia dintre membrii unei familii formate din 10 suflete, părinții și cei opt copii. Familia Rădescu din satul Sîrbești, comuna Alimpeşti, trebuie să se descurce lună de lună cu ajutorul social pe care îi primeşte de la stat. Cel mai mic dintre copii, Marinela, are numai 4 luni, iar cel mai mare a împlinit 17 ani. Mama cântărește doar 24 de kilograme și în ultimele luni a trecut prin două intevenții chirurgicale. În aceste condiții, greul este dus de tatăl copiilor, care se ocupă de toate treburile casnice. Pentru că mama este bolnavă și nu mai poate munci, tatăl trebuie să presteze muncă în folosul comunității câteva zile pe lună. Dar pentru că nu poate pleca de lângă copii și soția bolnavă, bărbatul riscă să piardă și ajutorul social.   

Sabina și Ion Rădescu locuiesc într-o casă bătrânească împreună cu cei opt copii ai lor, cinci fete și trei băieți. Imobilul în care viețuiesc cele zece suflete se rezumă la două cămăruțe. Singurul venit al familiei este ajutorul social pe care îl primesc în baza Legii 416, de numai 710 lei. Acum patru luni a venit pe lume ultimul copil al familiei, micuța Marinela, născută prin cezariană. În urma operației au apărut complicații, iar Sabina Rădescu a mai fost nevoită să mai treacă printr-o intervenție, după ce a făcut ocluzie intestinală. Femeia, care înainte de aceste operații cântărea peste 50 de kg, a ajuns acum să aibă doar 25 de kilograme. Nu mai poate depune efort astfel că tot greul este dus acum de tatăl copiilor. Acesta spală, gătește și face și celelalte treburi casnice astfel încât să le asigure strictul necesar copiilor. Înainte lucra cu ziua prin sat să mai aducă un ban în casă, însă acum nu mai poate face asta, fiind nevoie în permanență de ajutorul său acasă.

„Am rămas sărac...”

Ion Rădescu spune că este disperat, mai ales că a trebuit să împrumute bani pentru a face față cheltuielilor pentru recuperarea soției. „Soția o am bolnavă grav, operată de două ori. Eu mă ocup de tot, spăl hainele, le fac de mâncare, este o situație destul de grea. Nu mai putem lucra. Atâta timp cât este soția bolnavă nu mai pot nici eu. Am și fetița de patru luni. Ea nu poate să facă absolut nimic. Mi-e frică să o las singură, poate cade. Copilul trebuie schimbat de pampers, trebuie să car apă. Alt venit nu avem. Am vândut porcii pentru soție, am rămas sărac. 12 mii de lei sunt dator în sat, patru luni n-am avut somn, spital peste spital, Craiova-Novaci-Târgu Jiu-Craiova”, a spus Ion Rădescu. 

Se preocupă de copii

Chiar dacă se confruntă cu aceste probleme, soții Rădescu se preocupă de cei opt copii pe care îi au. Șase dintre ei urmează o formă de învățământ și au și note bune la învățătură. Fiica cea mare, Elisabeta, are 17 ani și este elevă la Liceul din Novaci. Ionela are 14 ani, Ion-11 ani, Gabriela-9 ani, Mihail-7 ani, Iasmina-6 ani, Cătălin-3 ani, iar Marinela 4 luni. „Familia Rădescu este un caz special la Alimpești. Am insistat să-i ajutăm, pentru că sunt opt copii. Mama copiilor are 24 de kilograme, e operată. Dar să știți că se ocupă de copii. Problema este că trebuie să se implice mai mult cei de la primărie”, a comentat Leonida Belgher, consilier local la Alimpești.     

Riscă să piardă ajutorul de la stat

Ion Rădescu trebuie să presteze 11 zile în folosul comunității pentru a nu pierde ajutorul social. De altfel, autoritățile locale l-au somat să muncească, în caz contrar vor retrage sprijinul financiar acordat familiei.  „Sunt dispus să prestez muncă în folosul comunității, dar mai puțin și aproape de casă. Numai că cel puțin un an nu voi putea să-mi las soția singură, mi-e teamă că se poate întâmpla ceva”, ne spune Ion Rădescu.   

Viceprimarul Nechita Avram a declarat că nu poate încălca legea și că bărbatul trebuie musai să efectuze acele ore de muncă în folosul comunității, așa cum se întâmplă și cu ceilalți asistați social din comună. „Munceam trei zile pe săptămână. Acum nu mai pot, sun operată de două ori. Nu mai pot să am grijă de copii, el se ocupă de tot. Mi-au spus medicii să nu ridic nici un litru de apă. Am noroc că îl am pe el, altfel nu aș putea face față. Mi-aș dori să poată stea lângă mine, să aibă grijă de fată. Copiii sunt la școală și nu are cine”, povesteşe Sabina Rădescu. 

Strigăt de ajutor

Disperați, soții Sabina și Ion Rădescu au mers luni, 14 martie, în audiență la prefectul de Gorj, în ideea că îi va putea sprijini. „Am luat legătura cu primarul din localitate. A depus și depune eforturi în continuare pentru ajutorarea familiei care într-adevăr are o situație specială. Am discutat toate aspectele cu domnul primar din Alimpești și a înțeles. Mi-a impresionat povestea de viață a acestei familii”, a declarat Gheorghe Paraschivu, prefect de Gorj.  

Galerie foto



Vizualizări: 8,948

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: