300 de români plecați în Germania, infectați. update: MAE confirmă

Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat luni seara, la Realitatea Plus, că a fost alertat de un român care lucrează în agricultură în Germania că 300 dintre muncitori sunt infectați cu coronavirus și nu primesc asistență. Românii nu sunt testați, dar au simptome.

„Am primit un telefon, în urmă cu câteva minute, de la un român plecat la muncă în Germania, la o fermă din Pforsheim, lângă Stuttgart. La acea fermă, potrivit românului care m-a sunat, lucrează 700 de de oameni dintre care 500 sunt români. Omul era foarte speriat și spunea că 300 dintre muncitori sunt infectați cu coronavirus și că nimeni nu-i ajută, nimeni nu-i bagă în seamă”, a declarat europarlamentarul.

Mii de muncitori români au fost sprijiniți să plece la muncă în străinătate, în plină pandemie, deși era evident că riscul ca acești oameni să fie trimiși la moarte este mare. Sute de autocare au circulat nestringherite noaptea ducând români la aeroporturi și autoritățile nu au spus nici acum, după câteva săptămâni, cum a fost posibil, câtă vreme circulația după ora 22.00 este interzisă prin ordonanță militară. Mai mult, ministrul Vela a modificat ordonanțe militare tocmai pentru a favoriza plecarea românilor fără de care recoltele din Germania, Marea Britanie și din alte țări ar fi rămas pe câmpuri.

Oamenii au plecat fără contracte de muncă semnate, cu promisiunea că le vor semna la destinație, iar mulți au spus că acolo condițiile au fost altele decât cele comunicate la plecare. Oamenii nu pot să se întoarcă, neavând cu ce, ei mergând acolo cu avioane închiriate de companii.

Grupul de Comunicare Strategică anunța luni că 1.518 de cetățeni români aflați în străinătate au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus).

Date oficiale: 1.157 în Italia, 226 în Spania, 26 în Franța, 16 în Germania, 67 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 3 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 75 de cetățeni români aflați în străinătate, 19 în Italia, 16 în Franța, 24 în Marea Britanie, 8 în Spania, 3 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.

actualizare, ora 15.50: Peste 200 de români care lucrează la un abator din Germania au fost confirmați ca fiind infectați cu Covid-19, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă.

”Din informațiile comunicate de către autoritățile germane, din totalul de 700 de angajați ai unității respective (un abator – n. red.), aprox. 500 sunt lucrători români. Aceștia nu sunt lucrători sezonieri, ci sunt angajați ai unor companii subcontractate de către abatorul german. Cu privire la informația conform căreia o parte din lucrătorii români ar fi confirmați pentru infecția cu COVID-19, autoritățile germane au indicat că 300 de angajați ai abatorului sunt confirmați ca fiind infectați cu virusul COVID-19 și au fost introduși în carantină. De asemenea, la acest moment nu există date concrete cu privire la cetățenia persoanelor infectate, însă majoritatea acestora (peste 200) sunt cetățeni români”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Potrivit ministerului, care citează date comunicate de autoritățile germane, dintre cei contaminați, majoritatea sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare.

”Doar cinci persoane au necesitat tratament în regim de spitalizare, două dintre acestea fiind între timp externate. Într-un singur caz, la una din cele 2 persoane deja externate, s-a impus ventilarea mecanică. MAE menționează că până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Berlin și la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistență din partea cetățenilor români menționați”, se mai arată în comunicat.

Ministerul de Externe precizează că românii lucrează într-un abator din Birkenfeld, de lângă orașul Pforzheim (landul Badden-Wurttemberg), Republica Federală Germania și că Ambasada României la Berlin și Consulatul General al României la Stuttgart s-au autosesizat și au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile germane pentru verificarea situației acestora.

Vizualizări: 4,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: