A murit prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a

A murit prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, informează Palatul Buckingham. Prințul avea 99 de ani și a fost internat în spital în ultimele luni.

Ducele de Edinburgh a fost alături de regină în cele mai grele momente ale domniei sale de 69 de ani, cea mai lungă din istoria britanică, cei doi fiind căsătoriți de 73 de ani. "Cu adâncă durere Majestatea Sa Regina anunță moartea soțului ei mult iubit, Alteța Sa regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh", se arată în declarația de presă a Palatului Buckingham.


Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe, pe twitter, afirmând că este convins să ”istoria va onora contribuția alteței sale regale”.

Principesa Margareta, custodele Coroanei, a transmis că a aflat vestea cu ”nespusă tristețe”, amintind că prințul Philip era născut în același an cu tatăl său, Regele Mihai, și a fost ”o figură părintească” după moartea acestuia, fiindu-i și naș de botez.

”Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească”.

Prinț grec, s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947, jucând un rol important în modernizarea monarhiei după Al Doilea Război Mondial. Cei doi au avut patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți.

Prințul Philip s-a născut pe insula grecească Corfu pe 10 iunie 1921. Tatăl său, prințul Andrew al Greciei și Danemarciei, era fiul cel mic al Regelui George I al Greciei. Mama sa, Prințesa Alice, era fiica Lordului Louis Mountbatten și stră-strănepoata Reginei Victoria.

Vizualizări: 1,446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: