Acuzații grave la Motru: Câini uciși cu intenție. Dosar penal!

Acuzaţii grave într-un oraş din Gorj. Scandalul ar fi pornit de la eutanasierea mai multor câini aflaţi în padocul de pe raza municipiului Motru. Poliţiştii au intrat şi ei pe fir şi au deschis un dosar penal în acest caz. De asemenea, reprezentantul unei asociaţii spune că eutanasierea s-a făcut ilegal.

Scandal cât casa în municipiul Motru din judeţul Gorj. Motivul de intrigă îl reprezintă eutanasiera a 10 patrupede aflate în padocul oraşului. Cel care este acuzat  că ar fi ucis animalele într-un mod ilegal este chiar directorul Direcţiei Publice Motru, Dan Matei. Acuzaţiile vin din partea unei asociaţii care se ocupă de îngrijirea animalelor (Pro Animals). Nici primarul din localitate nu ştia de aceste eutanasieri şi nici care este numărul câinilor ce urmau să fie uciși, spune acesta.

”Au făcut o solicitate pentru câinii bolnavi şi bătrâini, să fie eutanasiaţi, fiind vorba despre cei aflaţi în adăpost și care au mai mult de 14 zile. Nu am fost de acord cu prima adresă, tocmai pentru ca ei să poate pune anunțuri privind adopția animalelor.  Nu am fost informat. Nu ştiu ce câini au fost eutanasiaţi. Nu am fost informaţi şi nu există niciun document în acest sens”, spune Morega.

Directorul Direcției Publice Motru, Dan Matei, spune că nu este adevărat, iar animalele au fost eutanasiate conform legii. Tot acesta spune că s-a luat decizia eutanasierii, tocmai pentru faptul că numărul câinilor era mult mai mare faţă de limita permisă.

”Conform legii, padocul trebuie să aibă 10% din spaţiu liber pentru urgenţe. Noi avem 70 de cazare şi trebuie să funcţionăm cu 63 de câini. Nu puteam să eutanasiem dacă primarul nu știa. Domnul primar știa, am trimis adrese, iar ele au fost aprobate”, a spus Matei.

Preşedinta asociaţiei Pro Animals, Carmena Șerbănoiu, spune și acuză că este vorba despre o ucidere cu intenţie şi că legea nu a fost respectată.

”S-a deschis un dosar penal pentru ucidere cu intenţie. Din punctul meu de vedere, legea a fost încălcată, iar paşii nu au fost respectaţi. Aveau obligaţia să publice un anunţ din care să reiese că animalele pot fi date spre adopţie. Noi am anunțat că vrem să adoptăm, chiar înainte de eutanasiere. Ulterior am aflat că animalele au fost ucise”, a spus gorjeanca. Și asociația Pro Animals din Germania a reacționat cu privire la uciderea câinilor de la Motru.

Medicul veterinar explică cum s-a produs eutanasierea, afirmând că totul a fost efectuat legal. ”Eutanasierea nu a fost făcută din plăcere, ci cu compasiune. Au fost respectate regulile. Substanţele introduce sunt anestezicele Chetamina şi Silazina care produc adormirea şi T61. Aceasta este substanţa letală”, a spus medicul veterinar.

Există suspiciuni că au fost folosite substanțe ilegale. ”Sunt doar nişte suspiciuni ale mele şi ale altor medici. Inclusiv la Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti am întrebat. Suspiciunile sunt că nu s-a folosit substanţa respectivă”, a mai spus președinta asociației Pro Animals.

Poliţia  a deschis dosar penal în acest caz.”Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au efectuat un control la un adăpost  de animale din Motru cu privire la eutanasierea unui număr de 10 câini aflaţi in adăpost. În cauză, a fost intocmit dosar penal, fiind continuate cercetările sub aspectul săvârsirii infracţiunilor de ucidere a animalelor cu intenție”, comunică IPJ Gorj.

Direcția Sanitar Veterinară Gorj spune că au fost recoltate probe și trimise la București. ”Se vor recolta probe care vor fi trimise la Bucureşti pentru un examen patologic”, transmite instituția.  

Vizualizări: 1,623

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: