Aleşi locali la un pas de cercetare penală. Motivul!

Un fost viceprimar din Gorj se află încă într-o funcţie de demnitate publică, deși a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Consiliul Local Berleşti nu a luat însă act de raportul ANI și nu i-a încetat mandatul consilierului local Iulian Garcea, fost viceprimar. Astfel, consilierii  riscă să fie cercetați penal pentru abuz în serviciu, așa cum s-a întâmplat și cu aleștii locali de la Târgu Cărbunești. 

Iulian Garcea s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu 22 iunie 2011, deoarece a deținut, simultan, atât funcția de viceprimar al comunei Berlești, cât și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Garcea Iulian PFA. „În astfel de situații, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, anunţa ANI. Ori în cazul său nu s-a aplicat această prevedere de către Consiliul Local, deși Garcea a pierdut în instanță procesul cu ANI. Acum, consilierii locali riscă să se aleagă cu dosar penal. „Am primit o adresă de la ANI privind starea de incompatibilitate a domnului consilier Garcea Iulian. Au trimis un raport de evaluare prin care Consiliul Local trebuia să ia act de acest raport și să-i înceteze mandatul de consilier, dar dânșii nu au dorit așa ceva. Au tot amânat, au trecut 6 luni și acum a rămas tot așa. Am trimis la ANI un punct de vedere al Consiliului Local, cei de la ANI au spus că o să sesizeze Prefectura și o să dea în judecată Consiliul Local”, a declarat Iulian Berlescu, primarul comunei Berlești.      

Reprezentanții Prefecturii Gorj spun că nu pot să se implice în această speță. „Atributul de încetare a mandatului de consilier local revine în exclusivitate Consiliului Local, care în șase luni avea obligația să-i înceteze mandatul. S-ar părea că a trecut termenul și atunci eventuala răspundere disciplinară, civilă, administrativă, penală revine consilierilor locali. Am mai avut o situație la Târgu Cărbunești, când Consiliul Local a tărăgănat punerea în aplicare a deciziei ANI și, am înțeles, pentru că nu ajung documentele la noi, că ANI s-a adresat Parchetului și este în derulare o cercetare penală care vizează un eventual abuz în serviciu sau o neglijență în serviciu”, a explicat Liviu Diaconescu, șeful Serviciului Verificarea Legalității Actelor din Prefectura Gorj.  

Vizualizări: 2,859

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: