Amendă şi puncte penalizare pentru şoferii prinşi fără lumini de întâlnire!

Conform noilor prevederi legislative şoferii vor fi obligați să folosească pe timpul zilei luminile de întâlnire pe toate categoriile de drum. Până acum era obligatoriu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene.

În România șoferii aveau obligația de a folosit luminile de întâlnire sau faza scurtă, așa cum i se mai spune, pe autostrăzi și pe drumurile naționale europene. De acum, conducătorii de autovehicule vor trebui să folosească luminile de întâlnire pe toate sectoarele de drum public, nu doar pe autostrăzi sau pe drumurile naționale europene (E), scrie ProMotor.

Proiectul de lege promulgat deja prevede extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale (DN). În Parlament, proiectul a fost respins de senatori în 2020, dar după ce Guvernul a transmis aleșilor că susține inițiativa, a fost avizat anul trecut, în luna octombrie, în comisia pentru transporturi, cu propunerea de a fi adoptat. Ulterior, celelalte comisii care întocmesc raportul de adoptare a proiectului au decis să extindă și mai mult prevederile acestuia. Astfel, s-a ajuns la forma de acum, care prevede ca șoferii să folosească luminile de întâlnire sau pe cele diurne pe toate categoriile de drum public din România.

În luna februarie a acestui an, comisia pentru industrii a amendat proiectul stabilind că șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire și pe drumurile naționale și județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene.

Apoi, în luna aprilie, comisia pentru apărare a amendat proiectul și a prevăzut că „în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Obligația de a folosi luminile de întâlnire pe timpul zilei va fi aplicată la 3 zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial. Cei care nu respectă noua lege vor fi penalizați, pe lângă sancțiunea prin amendă, și prin aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Vizualizări: 1,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: