Bărcile autonome au devenit realitate, mai repede decât mașinile fără șofer!

În canalele Olandei, transportul și colectarea deșeurilor ar putea fi făcută de acum înainte de bărci autonome, fără conducător uman, transmite CNN. Astfel de ambarcațiuni cu roboți electrici au fost deja testate.

Bărcile au fost create de MIT și finanțate de orașul Amsterdam. Mai mult, pot fi chiar combinate, astfel încât să formeze o infrastructură plutitoare, cum ar fi docuri și poduri. Compania încearcă acum să construiască un feribot autonom, pe care să îl inaugureze în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, din 2024.

La nivelul următor, un feribot autonom, denumit Abra, a fost deja testat în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Este vorba despre o ambarcațiune din lemn care poate transporta opt pasageri. Iar în Norvegia a fost lansată prima navă de marfă autonomă, complet electrică din lume. Compania care a creat-o, Yara International, vrea să promoveze astfel transportul de mărfuri ecologic.

Promotorii bărcilor autonome spun că astfel se optimizează consumul de combustibil și se reduc emisiile de carbon. În plus, ambarcațiunile fără căpitan evită erorile umane, sporesc siguranța și reduc numărul de accidente.

Astfel de invenții au fost posibile și datorită rutelor deja stabilite ale ambarcațiunilor și absenței pietonilor imprevizibili. Alimentate de inteligență artificială avansată și sisteme de senzori, aceste bărci navighează, evită obstacolele și se adaptează la condițiile în schimbare, în timp real.

Navele fără conducător pot fi programate să îndeplinească multe sarcini: transportul de mărfuri, de pasageri, misiuni de căutare și salvare, remorcare. În plus, bărcile autonome ar putea să monitorizeze calitatea apei, colectarea de date oceanografice sau chiar să asiste în proiecte de construcție offshore.

Când vine vorba de mașini autonome, lucrurile sunt mai complicate. De ani de zile au fost promise mașini complet autonome, dar în ciuda numeroaselor teste rutiere și a progreselor tehnologice, încă nu putem folosi cu toții astfel de vehicule deoarece crearea unei mașini capabile să facă față oricărei situații imprevizibile ce poate apărea pe drum se dovedește mai dificilă decât se anticipa.

Galerie foto



Vizualizări: 979

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: