Apel pentru Brâncuși. "Opriți crima culturală!"

SOS! CRIMĂ CULTURALĂ ÎN DERULARE, AZI, LA TÂRGU JIU! VICTIMĂ, BRÂNCUȘI
Astăzi, la Târgu Jiu, are loc o crimă culturală cu implicații uriașe, la nivel mondial, despre care se va vorbi și peste câteva sute de ani. De aceea fac apel la implicarea civică a ziariștilor gorjeni din presa centrală, a reprezentanților presei locale și a puținilor oameni de cultură din orașul lui Brâncuși care cel puțin mimează că le pasă.
Iresponsabilitatea crasă a autorităților centrale și locale ne-a adus în această zi neagră, în care conducerea Institutului Național al Patrimoniului vine la Târgu Jiu și ne prezintă, cu fastul de rigoare, certificatul de deces al prestigiului Ansamblului Brâncuși la nivel mondial!
Este vorba de al doilea dosar de candidatură al Ansamblului Brâncuși pentru lista UNESCO, ce urmează a fi depus în perioada imediat următoare, în condițiile în care ACUM ATÂT OPERELE CÂT ȘI AXA CARE LE LEAGĂ ARATĂ MULT MAI JALNIC CA ÎN URMĂ CU 4 ANI, CÂND A AVUT LOC PRECEDENTA EVALUARE REALIZATĂ DE EXPERȚI UNESCO LA FAȚA LOCULUI. Atunci, acei experți au dat cea mai mică notă posibilă Ansamblului Brâncuși, au conchis că nu e o operă de geniu și că Târgu Jiul s-a dezvoltat împotriva capodoperei brâncușiene. Aveți pasaje relevante din raportul UNESCO, AICI.
Cu alte cuvinte, în 2014 UNESCO a spus oficial că Ansamblul Brâncuși n-are ce căuta pe lista celor mai importante opere ale umanității. Acest verdict a generat DECLASAREA ANSAMBLULUI BRÂNCUȘI LA NIVEL MONDIAL.
Acum, când operele arată mai jalnic ca atunci, când Calea Eroilor e necirculabilă pietonal, fiind decorată cu boschetari și cu mașini parcate neregulamentar pe fiecare trotuar, când Coloana Infinită este abandonată în BEZNĂ, deși autoritățile locale pretind că e luminată ca ziua, când Dragnea nici nu se gândește să aloce cele 50 de milioane de euro necesare modernizării Axei Brâncuși, când Aleea Scaunelor e plină cu mai multe generații de mușchi ce distrug operele, când prin Parcul Brâncuși mișună mașinile și avem mai multe parcări ilegale, când copii veniți cu clasa în excursie sunt alungați de lângă Poarta Sărutului de imbecilii puși de Primărie să o păzească cu pistolul la brâu, când neveste tute de pesediști sunt angajate ghid la Centrul Brâncuși și se scobesc în nas cât e ziua de lungă, când arbori seculari sunt defrișați din Parcul Brâncuși ca să nu mai umbrească ștrandul unui mogul PSD, acum statul român depune al doilea dosar de candidatură, fără nicio împotrivire din partea orașului lui Brâncuși.
Bugetul acestei mizerii e secret, dar se ridică la cel puțin câteva sute de mii de euro.
Chiar dacă s-au cheltuit banii, nu e târziu să oprim această dementă candidatură, care se va solda în mod cert cu UN NOU REFUZ DIN PARTEA UNESCO, ȘI CU O NOUĂ DECLASARE LA NIVEL MONDIAL, fix în anul Centenarului, când se împlinesc și 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului Brâncuși.
Repet apelul meu: TREBUIE SĂ NE UNIM TOȚI PENTRU A DETERMINA AUTORITĂȚILE CENTRALE SĂ ALOCE BANII NECESARI MODERNIZĂRII CĂII EROILOR, RESTAURĂRII OPERELOR ȘI CREĂRII INSTRUMENTELOR INSTITUȚIONALE REALE DE MONITORIZARE, CONSERVARE ȘI PUNERE ÎN VALOARE A CAPODOPERELOR BRÂNCUȘIENE. ABIA DUPĂ ACEEA PUTEM DEPUNE O A DOUA CANDIDATURĂ PENTRU LISTA UNESCO.
Azi, Calea Eroilor și Ansamblul Brâncuși se prezintă așa cum puteți vedea în fotografiile alăturate.
Vă implor, oameni buni, cruțați-l pe Brâncuși! Nu-l mai batjocoriți!
Orașul Târgu Jiu e proprietarul Ansamblului Brâncuși. Primarul Marcel Roamnescu și Consiliul Local și-au dat acordul pentru depunerea celei de-a doua candidaturi fără să organizeze nicio consultare publică.
În situația în care merge înainte cu această candidatură dementă, PRIMARUL ROMANESCU TREBUIE SĂ-ȘI ASUME PRINTR-O DEMISIE IMEDIATĂ INEVITABILA RESPINGERE DE CĂTRE UNESCO ȘI A ACESTEI CANDIDATURI. Dar România, Târgu Jiu și Brâncuși nu au nevoie de demisia lui Romanescu, ci de un restart imediat în abordarea responsabilă a moștenirii brâncușiene. Încă nu e prea târziu.

Narcis Daju

Vizualizări: 1,329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: