Avocat: SUA a finanțat închisorile secrete din România

Agenţia Centrală americană de Informaţii a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui închisori secrete, a afirmat o avocată miercuri, în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde România este acuzată că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, relatează The Associated Press.

Avocata lui Abd al-Rahim Al Nashirim, Amrit Singh, a declarat la CEDO că închisori CIA au funcţionat în România din 2003 şi până în 2005, cu "încuviinţarea şi complicitatea" Guvernului de la Bucureşti, acuzaţii pe care autorităţile române le resping.

Reprezentanta Guvernului român Catrinel Brumar i-a replicat că este nevoie de mai mult decât de nişte "ponturi şi speculaţii pentru a stabili responsabilităţile statului". Ea a adăugat că o anchetă este în curs.

Curtea a anunţat că va statua în câteva luni dacă România a permis cu bună ştiinţă să funcţioneze închisori secrete CIA în care s-a practicat tortura şi dacă nu a reuşit să împiedice torturarea clientului lui Singh. (N.I.)

Vizualizări: 284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: