Când e greu în fiecare zi. Interviu cu o persoană cu dizabilități 

Sunt mulți gorjeni care se confruntă cu provocări grele pentru a putea supraviețui, însă unii dintre aceștia abia fac față. Este vorba despre persoanele cu dizabilități, pentru care fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire. 

 


Isabela Dobrotă, în vârstă de 36 de ani, a avut un dialog cu Pandurul, prin care a dorit să ne expună problemele unei persoane cu dizabilități. 

Reporter: Cu ce probleme se confrunt persoanele cu dizabilități din propria ta experiență?

Isabela: Sunt multe probleme dar va enumăr doar câteva dintre ele: lipsa accesibilității in orașe (la trotuare inclusiv trecerile de pietoni, la instituții, la bănci, la biserici, la mijloacele de transport in comun feroviar si terestru), lipsa locurilor de muncă specifice persoanelor cu dizabilități, lipsa oportunităților de integrare socială, remunerație mică in comparație cu nevoile persoanelor cu dizabilități, servicii sociale mai puțin conforme cu cerințele persoanelor cu dizabilități.


Reporter: În ce măsură te afectează lipsa accesibilității in oraș?

Isabela: In primul rând accesul către trotuare este îngreunat de pantele abrupte sau inexistente pentru că persoanele dependente de cărucior nu pot urca deloc in astfel de locuri, iar persoanele care au mers greoi pot cădea din cauza pierderii echilibrului. Cu mijloacele de transport în comun (autobuz, tren) deplasarea este dificilă uneori  sau irealizabilă deoarece aceste mijloace de transport nu au accesibilitate corespunzătoare nevoilor persoanelor cu dizabilități și cele care au sunt puține și trebuie sunat pentru a putea afla orarul lor dar se întâmplă de multĂ ori să nu vină.

Reporter: Te-ai confruntat cu lipsa locurilor de munca cât și cu lipsa integrării sociale?

Isabela: Da, deoarece angajatorii sunt reticenți in privința angajării persoanelor cu dizabilități fiindcă de multe ori nu pot satisface cerințele nevoilor specifice unui angajat cu dizabilitate.


Reporter: La ce anume te referi când spui nevoile specifice unui angajat cu dizabilitate?

Isabela: În primul rând accesibilitatea locului de muncă (rampa de acces in unitate, birou la parter, baie accesibilizată, program cu jumătate de normă) plus mentalitatea puțin discriminatorie in privința capacității de munca si responsabilitate a persoanelor din aceasta categorie sociala.

Reporter: In ce privește integrarea sociala cu ce probleme te-ai confruntat?

Isabela:In primul rând lipsa accesibilității la diferite activității( înot, teatre, cinematografe) plus reticența persoanelor din jur. Acest lucru pune o mare presiune pe stima de sine simțindu-ne marginalizați de societate. Învățământul superior nu acordă locuri in universități special create pentru această categorie socială așa cum este cea pentru etnii care au locuri la fără taxa, lucru care ne îngreunează mult accesul la învățământ superior care implica atât dezvoltare intelectuala cat si socială, dar si posibilitatea de a găsi un loc de muncă.


Reporter: In ce măsură te afectează remunerația (indemnizația de handicap) mica primită de la stat?

Isabela: Este o indemnizație cu o valoare foarte mică în comparație cu standardul social de viață din România și cu nevoile noastre de îngrijire și menținere a sănătății. Persoanele cu handicap gradul 1 care au și pensie de boală nu li se acordă dreptul de a avea și alte venituri considerându-se că ceea ce primesc de la stat le este suficient chiar dacă dizabilitatea fizică nu are nicio legătură cu capacitatea mentala a persoanei în cauză și ei pot desfășura și o muncă de birou ce le pot aduce alte venituri. În concluzie, statul ne obligă să stăm pe acești putini bani fără a ne da dreptul să avem și alte surse de venituri. Având in vedere că persoanele nevăzătoare au dreptul de acumulare a veniturilor cu pensia este o formă grava de discriminare sociala. O alta problemă socială cu care ne confruntăm este faptul că însoțitorii persoanelor cu dizabilități gradul 1 sunt plătiți de către stat doar pentru o normă de 8 ore, iar persoanele cu dizabilități au nevoie de ajutor 24 de ore zilnic.

Reporter:In concluzie crezi ca societatea va face ceva mai mult pentru această categorie sociala?

Isabela: Cu timpul legea 448 a persoanelor cu handicap va suferi modificări legislative care să sperăm că vor fi in favoarea, nu în detrimentul persoanelor cu nevoi speciale, iar societatea va da oportunități si persoanelor cu dizabilități de a se integra mai ușor în rândurile lor descoperindu-le abilitățile pe care le au in pofida problemelor de sănătate. 

A consemnat Georgiana Andrițoiu

Vizualizări: 904

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: