Ce face cu banii primiți de la preot după ce a scos crucea din apă

Pe lângă curaj, tânărul din satul gorjean Bălcești, care prinde de zece ani crucea aruncată în râu de Bobotează, mai are o calitate importantă: omenia. Marian Ciungu donează, în fiecare an, banii pe care îi primește de la preot după ce scoate crucea din apă. Și de această dată, va ajuta o fetiță care provine dintr-o familie cu posibilități materiale reduse.

Fetița i-a făcut galerie lui Marian când s-a aruncat în apă. I-a urat, de pe margine, să aibă noroc și a avut. A fost primul care a ajuns la cruce pentru că în acest an a avut concurență. Banii pe care i-a primit de la preotul satului drept răsplată pentru curajul de care a dat dovadă îi va dona fetiței și în acest an. “În fiecare an îi cumpăr câte ceva. Anul trecut, i-am luat un costumaș. Să vedem acum ce îi cumpăr. Eu nu mă arunc în apă pentru bani. Vreau să ducem mai departe tradiția”, a spus Marian.

Tot satul este mândru de Marian. Toți localnicii l-au aplaudat că ajută la menținerea tradițiilor. „Suntem mândri de ei. Este vedeta noastră aici. Toți îl știm, am ținut să fac o poză cu el. Știu că îi merge bine, nu mai răcește, este mai sănătos când prinde crucea. Știm că face și fapte bune și ne mândrim cu el”, a spus o tânără care s-a fotografiat cu Marian. Tot satul îl știe pe Marian. L-am urmărit în fiecare an și știm că face asta doar pentru a duce mai departe tradiția pentru că, în acest an, a mai fost un tânăr, dar până acum nu a fost decât Marian și ne-a ajutat să nu ne pierdem obiceiul și tradiția, iar dacă mai face o faptă bună, ne bucurăm și mai tare", a spus o altă femeie.

Din același motiv, e mândru și preotul din localitate. „Tradiția noastră este foarte veche. Nu avem o dată când a început. Din moși, strămoși, noi venim să luăm apa de aici. Tot tradiția spune că băiatul care a prins crucea va fi sănătos în acest an. Mă bucur că anul acesta au fost doi curajoși care s-au aruncat în apele reci ale Gilortului. Dumnezeu să le dea sănătate și să-i binecuvânteze! Se pare că Marian este un voinic al satului și este cel mai curajos. El își dorește să ducem mai departe această frumoasă tradiție”, a spus preotul Dumitru Niță. 

Galerie foto


Vizualizări: 1,442

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: