Ce se întâmplă dacă îţi moare medicul de familie!

Te-ai trezit că medicul tău de familie a decedat şi nu mai ştii al cui pacient eşti? Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj vine cu o serie de precizări în acest sens. Astfel, cel mai important de ştiut este faptul că nu eşti obligat să rămâi la acelaşi cabinet de medicină de familie dacă un alt medic preia lista de pacienţi a celui care a decedat.

Gorjenii care au fost puşi în situaţia de a afla că medicul lor de familie a decedat au de luat în calcul două posibilităţi. Fie rămân înscrişi la acelaşi cabinet de medicină de familie, fie îşi găsesc un alt medic de familie. Potrivit reprezentanţilor CJAS Gorj, moştenitorii cabinetului pot vinde sau să dea comodat praxisul unui alt medic de familie care preia cabinetul cu tot cu dotări, contracte şi pacienţi. „Moştenitorii au dreptul să vândă praxis-ul sau se face succesiunea, dacă există în familie un medic de familie poate să preia cabinetul, dacă nu praxis-ul se vinde sau se dă în comodat sau cum consideră de cuviinţă. Praxis-ul înseamnă infrastructură, dotări, clientelă şi contractele care sunt în derulare. Asta nu înseamnă că pacienţii nu au dreptul să plece la alt medic”, a declarat Daniel Şurlea, preşedintele CJAS Gorj.

În mod normal, legea prevede că medicul de familie nu poate fi schimbat în mai puţin de şase luni de când te-ai înscris pe lista lui. Decesul face însă excepţie de la regulă. „Când este vorba de deces, se face excepţie şi pacientul poate pleca înainte de şase luni, chiar a doua zi poate. Nu trebuie să aştepte şase luni ca să schimbe medicul de familie în cazul în care al lui decedează”, a mai spus Daniel Şurlea.

Important de precizat este şi faptul că un medic de familie care are contrcat cu CJAS nu poate să mai cumpere un praxis ca să-şi dubleze pacienţii. „Trebuie să vină un medic care nu are contract cu CJAS sau care are contract, dar are cabinet la Roşia de Amaradia, de exemplu, şi nu-i mai convine acolo, vinde şi cumpără în altă parte”, a mai spus Daniel Şurlea, preşedintele CJAS Gorj.

Vizualizări: 6,195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: