Consumă fructe bogate în colagen și elastină pentru o piele frumoasă

Fructele bogate în colagen și elastină au compuși esențiali pentru piele şi două dintre proteinele care alcătuiesc țesuturile conectoare precum cartilajele și pielea. Colagenul este cel care asigură vigoare pielii și ajută la vindecarea rănilor, în timp ce elastina păstrează pielea fermă și netedă.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, rețeaua de fibre din colagen și elastină începe să se degradeze, ducând la apariția ridurilor și pierderea fermității pielii.

Vitamina C, împreună cu un fitonutrient numit antocianină, sunt două substanțe care întăresc colagenul, iar pe de altă parte cuprul ajută la sinteza atât a colagenului cât și a elastinei.

O sursă bogată în toți acești nutrienți o reprezintă fructele, care consumate în mod regulat pot menține aspectul pielii chiar și când aceasta îmbătrânește.

Printre numeroasele fructe bogate în vitamina C cele mai cunoscute sunt probabil portocalele, care furnizează aproximativ 83 mg la o cană de suc. Aceeași cantitate de kiwi conține însă de două ori mai multă vitamina C, adică 166 mg. Căpșunile oferă și ele mai multă vitamina C decât portocalele, cu aproximativ 97,6 mg la o cană. Foarte important pentru sinteza de colagen este și fructul pasiunii.

Fructe bogate în antiocianine sunt afinele, fructele de soc, cireșele, strugurii roșii sau negri, zmeura, căpșunile sau murele. Alt compus esențial pentru sinteza vitaminei C și implicit a colagenului sau elastinei este cuprul.

Cuprul se găsește în special în fructele deshidratate, cum ar fi prunele uscate (489 mcg cupru/cană) sau caisele uscate (446 mcg cupru/cană). Aceeași cantitate de smochine uscate asigură 428 mcg cupru, în timp ce stafidele au până la 525 mcg din acest mineral.

Fructele uscate nu conțin însă atât de multă vitamina C în comparație cu variantele lor proaspete, iar conținutul de zaharuri și calorii este destul de ridicat.

Vizualizări: 1,885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: