Craiova nu poate pierde titlul nici la media de puncte

Un nou calcul pentru media de puncte a echipleor din Liga 1, realizat de ProSport, demonstrează cum regulamentul şi aritmetica le dau dreptate oltenilor de la Craiova. Conform acestui calcul Universitatea Craiova nu poate pierde titlul dacă se încheie campionatul acum şi se face o medie a punctelor obţinute.

În ultima perioadă a circulat scenariul „îngheţării” campionatului în această fază şi acordarea titlului de campioană celor de la CFR Cluj, pe un criteriu cel puţin ciudat, cel al mediei de puncte pe tot campionatul, fără a se lua în calcul înjumătăţirea punctelor după sezonul regulat. Asta ar însemna însă să nu se respecte regulamentul competiţiei, care prevede această reducere cu 50 la sută a punctajului după prima parte a campionatului.

Exemplul dat în favoarea ardelenilor este împrumutat din ligile a treia și a patra din Anglia, unde s-a făcut o departajare după media de puncte, deoarece nu toate echipele aveau acelaşi număr de meciuri disputate în momentul „îngheţării” sezonului. Numai că în cazul respectivelor campionate în Anglia nu este implementat sistemul cu play-off și play-out și nici înjumătățirea punctelor înainte de ultima fază a campionatului, aşa că varianta adoptării acestei metode de departajare în România este una absurdă şi ilegală, consideră Pro Sport.

Media punctelor, având în vedere că punctele se înjumătățesc după sezonul regulat şi campionatul nu s-a îngheţat nici în timpul sezonului regulat şi nici când acesta s-a terminat, nu poate fi făcută luând în calcul că un meci din sezonul regulat este echivalentul unui meci din play-off, deoarece meciul din sezonul regulat, la final, nu aduce aceeaşi „răsplată” în puncte ca un meci din play-off. Trebuie luat în calcul, de asemenea, că punctele din sezonul regulat nu dispar, ci se alătură celor obţinute în play-off.

Pro Sport as demonstrat matematic că luarea în considerare a faptului că un meci din play-off este echivalent cu un meci din sezonul regulat este greşită cu ajutorul metodei reducerii la absurd.

Media se calculează corect astfel: nr de puncte / număr de meciuri

Aşadar, unităţile de măsură sunt:

Punct, unde 1 punct = 1 punct din playoff = 2 puncte din sezonul regulat

Meci, unde 1 meci = 1 meci din playoff = 2 meciuri din sezonul regulat

Clasamentul se face convertind punctele din sezonul regulat în puncte pentru playoff şi adunându-le ulterior celor acumulate în playoff. A acumula 3 puncte în playoff este echivalentul a 6 puncte în sezonul regulat, deci un meci în playoff nu este echivalent cu un meci din sezonul regulat în momentul în care acesta este adăugat la modul de calcul al mediei.

CFR: 52 puncte din 26 meciuri (regulat) = 26 puncte din 13 meciuri.

plus 14 puncte din 7 meciuri (playoff)

medie (26 + 14) : (13 + 7) = 40 : 2 = 2 p/meci

Craiova: 46 puncte din 26 meciuri (regulat) = 23 puncte din 13 meciuri

plus 21 puncte din 8 meciuri (playoff)

medie (23 + 21) : (13 + 8) = 44 : 21 = 2.095 p/meci

Astfel, Pro Sport a demonstrat că, dacă s-ar îngheţa campionatul în acest moment, tot ocupanta primului loc în momentul de faţă, Universitatea Craiova, ar fi campioană.

Vizualizări: 1,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: