Cum să eviți cristalizarea zahărului la dulceața de smochine

Rețeta de dulceață de smochine este delicioasă și perfectă pentru a fi servită cu iaurt, pe pâine prăjită sau ca un desert de sine stătător. De asemenea, poți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de cât de dulce îți place.

O problemă care apare la dulceața de smochine este zaharisirea cesteia iar pentru a o preveni trebuie să cunoști anumite trucuri ale grecilor care sunt maeștrii în astfel de dulcețuri.

Ca să eviți cristalizarea zahărului amestecă frecvent și delicat compoziția pe parcursul fierberii, pentru a asigura topirea uniformă a acestuia și pentru a evita ca acesta să se lipească de fundul vasului.

Adăugarea unei cantități mici de acid, cum ar fi zeama de lămâie, ajută la prevenirea cristalizării zahărului. Fierbe la foc mic/mediu și evită fierberea prelungită la temperaturi înalte, care favorizează cristalizarea zahărului. 

Ca să verifici dacă dulceața a ajuns la consistența dorită să faci testul  farfuriei. Pune o farfurioară în congelator înainte de a începe prepararea dulceții. Când crezi că dulceața este gata, pune o picătură pe farfurioara rece. Trage ușor cu degetul prin picătură; dacă se îngroașă și rămâne separată (nu curge înapoi), atunci dulceața este gata.

Mai poți apela și la testul lingurii. Ridică o lingură de dulceață din oală și las-o să se răcească puțin. Dacă dulceața cade în picături care se unesc la capătul lingurii formând o „plăcuță”, este un semn că a atins consistența dorită.

Verificarea temperaturii este o metodă exactă. Dulceața este, de obicei, gata când atinge temperatura de 105°C. Pentru acest test, ai nevoie de un termometru de bucătărie.

Vizualizări: 696

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: